Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

RAZGOVOR S POVODOM: Predstavljanje pravne baze Paragraf Lex na Radio Čapljina

25.02.2020.


BH sustav politički i zakonski poprilično je kompliciran zbog više razina vlasti, pa tako imamo mnogo zakona na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Za nas laike malo je ovako komplicirano saznati što stoji u nekim zakonima, no već neko vrijeme kompletno zakonodavstvo može se pronaći na jednom mjestu, na mjestu koje objedinjuje tvrtka Paragraf Lex. Nikolina Savić, suradnica u komercijali i promociji u toj tvrtki, kazaće nam nešto više o ovoj kompaniji.

Paragraf Lex kompanija zapravo posluje na teritoriji BiH već duže vrijeme, te svojim klijentima obezbjeđuje brz, siguran i tačan pristup samim informacijama bitnim za uspješno i zakonito poslovanje. Zapravo, pravnicima omogućujemo pristup kompletnom zakonodavstvu BiH, entiteta i kantona na jednom mjestu, s tim da dakle brzo i ažurno svakodnevno pratimo sve izmjene i dopune samih zakona, te je to objedinjeno u našoj bazi Paragraf Lex.

Pored samog zakonodavstva tj. zakonskih akata, unutar baze imamo i modele ugovora te mnoge druge stvari koje čine našu bazu kompleksnom i zapravo pogodnom svakome ko je i u razvoju poslovanja, a i već na nekim drugim položajima, direktorskim ili slično.

Da li je kompliciran taj sustav internetski, kako to ide?

Znate kako, sve je web pristup, dakle nema instalacije programa na računare, što obezbjeđuje tvrtkama kojima su zaštićeni serveri da mogu pristupati bez nekih otežavajućih okolnosti našoj bazi, a sama baza Paragraf Lex nije komplikovana za korišćenje, dakle, u par nekih koraka, uglavnom svi savladaju bazu i pronađu najlakši način da je koriste.

Koliko klijenata imate i kakav je njihov odgovor na ovaj vaš program i da li su zadovoljni?

Ogroman je broj klijenata, uglavnom su to najviše državne institucije, zatim entitetske, kantonalne, dakle naš zakonski sustav posjeduje svakako veliki broj nivoa vlasti, a na svakom od tih nivoa uglavnom od najvećih državnih institucija do privatnih firmi, kao i naravno fizičkih lica, koriste našu bazu koja im olakšava poslovanje svakodnevno.

Ukoliko se netko želi sad priključiti, tj. uključiti u Paragraf Lex, kako to može učiniti, da li dobije neku tehničku podršku ili dođe neko do njih?

Naravno. Vi svakako imate i putem našeg sajta opciju da se prijavite za jedan mjesec besplatnog korišćenja naše pravne baze, nakon čega vas neko iz naše službe odmah kontaktira. Naša praksa je da dođemo do samih korisnika, objasnimo im, u biti to je nekih 15 minuta, samo korišćenje baze, čisto kako bi iskoristili sav njen potencijal, a nakon toga ih registrujemo i ostavljamo im jedan mjesec besplatnog pristupa, nakon čega se oni dalje odlučuju za samu saradnju, to je nešto što je neobavezujuće, dakle, čisto u principu samo testiranje baze u njihovom poslovanju.

Ukoliko bude tehničkih problema nakon što se priključe?

Mi smo tu dostupni svakodnevno, uvijek ima neko dežurni iz naše tehničke službe, a uvijek se naravno mogu obratiti nekome od saradnika ko je dolazio do njih, za pomoć kroz korišćenje baze, za održavanje nekih dodatnih instrukcija, za samo korišćenje. Što se tiče naših korisnika uvijek smo tu na raspolaganju.

Kazali ste dosta ovih službi, općinskih, gradskih i slično koristi Paragraf Lex, osim njima i pravnicima kome bi još mogao poslužiti ovaj vid uvida u zakonodavne dokumente?

Prvenstveno svakom fizičkom licu koje se bavi pravom, kojem je u njegovom domenu da se koristi pravnim propisima svakodnevno, baza Paragraf Lex može poslužiti. Dakle, to je nešto što u principu treba svakom pravniku, odvjetniku pa dalje, od nekih funkcija unutar državnih institucija, da li je to čak i ljudima koji obavljaju poslove u računovodstvu i finansijama jako zna koristiti u poslovanju.

Koliko su svježi podaci?

Baza se svakodnevno ažurira, dakle svako jutro do 10 sati u bazu se unosi ono što je prethodnog dana donijeto na nivou naše države, tako da je baza svakodnevno ažurna, sve izmjene, dopune zakona, donošenje nekih nižih zakonskih akata, na najbrži način možete pronaći unutar naše baze.

Pretraživač funkcionira u bazi?

Naravno, imate te neke olakšavajuće okolnosti, kao što je na primjer pretraga, gdje na principu pretraživača vi na najbrži način možete ukucati naziv dokumenta i odmah vam isfiltrira određeni dokument koji tražite, da li je to zakon ili podzakonstki akt.

Već imate dosta klijenata. Kad je u pitanju Hercegovina, ovaj južni dio, jel to tek osvajate područje?

Imamo veliki broj klijenata iz Hercegovine. Prvenstveno je to od grada Mostara, Kantonalno javno pravobraniteljstvo, takođe Ljubuški, imamo veliki broj klijenata u Ljubuškom, Posušje, naravno u Čapljini, tako da, što se tiče tog dijela Hercegovine, mogu reći da imamo veliki broj klijenata koji su zadovoljni našim uslugama koje im pružamo, svakodnevno kontaktiramo, sa nekim surađujemo i veći broj godina, tako da to je već jedan dio uspješnog poslovanja u ovom regionu.

I za kraj, ukoliko netko želi postati vaš korisnik kako to može učiniti?

Može učiniti tako što će prvenstveno otići na našu stranicu www.paragraf.ba i tamo će pronaći mogućnost da se prijavi za korišćenje naše pravne baze, a svakako i brojeve telefona naše kancelarije putem kojih nas može kontaktirati i zakazati određeni sastanak, na koji ćemo mi doći i registrovati ih i omogućiti im korišćenje naše baze.

Gospođo Savić hvala vam na razgovoru.


IZVOR: Radio Čapljina

Naslov: Redakcija