Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Još uvjek nisu izabrane sudije za Sud BiH


Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH već devet mjeseci ne uspijeva da izabere nove sudije za Sud BiH, a ključni problem su tanke biografije prijavljenih kandidata i nedovoljno radnog iskustva da bi se uhvatili u koštac sa najsloženijim predmetima.

Prvi konkurs za prijem troje sudija raspisan je u martu prošle godine, a VSTS je poslije tri mjeseca odlučio da ga ponovi. Nakon nekoliko sjednica VSTS-a i drugi konkurs je poništen, a treći je nedavno raspisan, s tim što je broj upražnjenih sudijskih pozicija skočio na pet.

Iz pravosudnih institucija na nivou BiH kažu da su svi kandidati za sudije ispunjavali uslove, ali da je prevladao stav da treba da dođu ljudi sa više iskustva jer predmeti koji čekaju nisu nimalo laki.

Na konkurse su se prijavljivali uglavnom mlađi ljudi. To je jedini razlog zbog kojeg Sud BiH još nije dobio nove sudije. Na konkurse su se uglavnom prijavljivali kandidati koji ispunjavaju uslove, ali je zauzet stav da bi bilo dobro da na te pozicije dođu kolege sa 15-20 godina iskustva. Ako se ponovi situacija sa prethodnih konkursa, VSTS neće imati kud nego da izabere najbolje i sa manje godina staža.

To je indirektno u pisanoj izjavi potvrdio i prvi čovjek VSTS-a, Milan Tegeltija.

- Konkurs za izbor sudija Suda BiH raspisan je po treći put jer poslije sprovedene procedure po ocjeni VSTS-a nije bilo kandidata koji bi zadovoljili potrebe Suda BiH, a koje se ogledaju u posjedovanju iskustva u radu na predmetima ratnih zločina, odnosno na krivičnim predmetima - naveo je Tegeltija.

U Sudu BiH, s druge strane, kažu da su im prijeko potrebne nove sudije, ali ističu da ih brine što se na konkurse ne prijavljuje dovoljno kvalitetan kadar. Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso nije željela da komentariše propale konkurse navodeći da samo želi da imenovanja što prije budu završena.

- Jedva čekam da budu izabrani kandidati jer imamo veliki priliv predmeta i zaista su nam potrebne nove sudije – rekla je Kreso.

Ona je ranije istakla da su iskusne sudije obeshrabrene dosadašnjim načinom imenovanja jer su veoma često sudije i tužioci na nivou BiH imenovani bez potrebnog iskustva i rezultata. Kreso je isticala da Sud BiH ulaže velike napore kako bi nesmetano funkcionisao bez obzira na veliki priliv predmeta i nesrazmjeran omjer sudija i tužilaca, napominjući da od 54 sudije predviđene sistematizacijom imaju 48. Iako Sudu po sistematizaciji nedostaje šest, oni su zatražili devet novih sudija navodeći da su im potrebni da bi se odgovorilo na stalno povećanje broja tužilaca u Tužilaštvu BiH.

Kriterijumi

* Stručno znanje, radno iskustvo i rezultati

* Objavljivanje naučnih radova i druge aktivnosti u struci

* Stručna sposobnost zasnovana na rezultatima u karijeri

* Radna i sposobnost analiziranja pravnih problema

* Sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje

* Komunikativnost

* Odnosi sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristrasnost i ugled


Izvor: Vebsajt Glas Srpske. Vedrana Kulaga. 24.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772