Zastava Srbije

EKONOMSKO-SOCIJALNI SAVJET RS: Nema dogovora o minimalnoj zaradi. Konačnu odluku donijeće Vlada

25.01.2023.


Kao što se i očekivalo, na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nije postignut dogovor o iznosu najniže plate za ovu godinu i konačnu odluku, kao i prethodnih nekoliko puta donijeće Vlada Republike Srpske.

Sjednici Ekonomsko socijalnog savjeta prisustvovali su Siniša Karan, v.d ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, Zora Vidović, ministar finansija, Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske te predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, rekao je da su sindikat i poslodavci iznijeli svoje prijedloge sa obrazloženjima i da je bilo razgovora, ali da su svi ostali pri svojim prijedlozima.

- Nakon što Vlada analizira pokazatelje, donijeće i konačnu odluku - rekao je Mijić naglašavajući da je prijedlog Unije poslodavaca da najniža plata iznosi 673 KM.

S druge strane, Ranka Mišić, predsjednik Saveza sinidkata RS, kaže da je 800 KM najniži iznos minimalne plate koji bi bio prihvatljiv za sindikat ističući da se najniža plata isplaćuje za 70.000 radnika.

- Nažalost, nismo imali podršku poslodavaca, a i predstavnici Vlade nisu imali svoj stav. Oni kažu da će to reći kasnije, odnosno da će na sjednici Vlade donijeti odluku o iznosu najniže plate - rekla je Mišić.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 23.01.2023.

Naslov: Redakcija