Zastava Srbije

OBAVEZA SVIH KANTONA JE PRELAZAK NA TREZORSKO PLAĆANJE

25.01.2017.


Budući da je Federacija BiH prešla na trezorsko plaćanje, sljedeća faza je da i svi kantoni pređu na taj vid plaćanja. Posljednja faza je da to učine i općine. Kroz takav način plaćanja u Federaciji će postojati "alatka" koja će pratiti zaduženje, obaveze i realizacije.

Potvrdila je to dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević nakon sastanka s kantonalnim premijerima i ministrima finansija, s kojim je razgovarala o zajedničkim procesima u vezi Reformske agende, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Mehanizma koordinacije.

- Trenutno svi kantoni, a i sama Federacija, imali su deficit, koji se zakonski mora pokriti u narednih pet godina. U kantonalim budžetima sada se moraju planirati određena sredstva ovisno od svojih mogućnosti - naglasila je Milićević.

S druge strane ističe da okvirni budžet nalaže da se "ne može stvarati više obaveza nego što je prihoda".

- To je buduće ponašanje, a okvir za prihode usvaja se na nivou Federacije, što predstavljaju makroekonomski pokazatelji – koliki će biti rast društvenog proizvoda i koliko čekamo prihoda, a prema tim prihodima se slažu troškovi - naglašava Milićević.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 24.01.2017.