Zastava Srbije

RAZMATRA SE NOVI MODEL OPOREZIVANjA ZARADA U FBIH: Ideja je da se od dijela oporezivanja pojedinačnog dohotka u FBiH od pet odsto, koliko trenutno poslodavci moraju da plaćaju državi u vidu poreza na platu, oslobode oni poslodavci koji isplaćuju, uslovno rečeno, niže plate. S druge strane, prema predlogu, s dodatnih pet odsto na plate opteretiće se poslodavci koji zaposlenima plaćaju preko 600 KM

25.01.2017.


Nakon određenog zatišja koje je trajalo sedmicama, iz Federalne vlade će prema sindikatima i poslodavcima, otići novi predlog oporezivanja plata u FBiH.

Najnovija ideja je se od dela oporezivanja pojedinačnog dohotka u FBiH od pet odsto, koliko trenutno poslodavci moraju da plaćaju državi u vidu poreza na platu, oslobode oni poslodavci koji isplaćuju, uslovno rečeno, niže plate. S druge strane, prema predlogu, s dodatnih pet odsto na plate opteretiće se poslodavci koji zaposlenima plaćaju preko 600 KM.

U ovom momentu do kraja još nije definirana granica nižih plata. Međutim, prema dosadašnjim projekcijama, to bi trebalo da podrazumeva sve plate ispod 600 KM. Dakle, oni poslodavci koji isplaćuju takve plate biće oslobođeni plaćanja pet odsto od poreza na plate, dok će ostali biti opterećeni s porezom od 10 odsto na plate.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović kaže da veruje da bi Vlada ponovo mogla krenuti s ovom pričom, posebno nakon najava da bi se izmene zakona trebale usvojiti do kraja marta.

- Mi smo bili protiv ranijih rešenja, a i danas smo. Na prvu dobro zvuči to da se proširi porezna osnovica, a da se smanji stopa doprinosa radi neutralnog efekta. Međutim, mislim da se prihodi od poreza na doprinose ne mogu peglati doprinosima od poreza na dohodak, jer su daleko veći u ukupnom zbiru - ocenio je on.

Prema jednom od poslednjih predloženih modela, primanja veća od 600 KM bila bi oporezovana ukupnom stopom poreza na dohodak od 12 posto. Tako bi, na primer, plaća od 1.000 KM bila sa 12 posto oporezovana u iznosu od 400 KM, budući da je onaj deo do 600 KM neoporezovan. Prema drugom modelu, neoporeziva osnovica se diže sa 300 na 400 KM, dok porez od 10 odsto na sve što je iznad nje ostaje jedinstven te iznosi 10 odsto, kao i do sada.


IZVOR: Vebsajt Blic, 23.01.2017.