Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O ELEKTRIČNOJ ENERGIJI: Vlada FBiH može ograničiti rast cijena električne energije

24.12.2021.


Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija pozdravio je usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Namjera je da se kroz dopunu Zakona o električnoj energiji omogući Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da ograniči rast električne energije u Federaciji BiH, a kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

"Početkom novembra ove godine Elektroprivreda je prepoznala problem sa cijenama električne energije na tržištu. Nažalost, naša privreda odnosno privrednici u to vrijeme nisu bili svjesni koji se sve procesi odvijaju na tržištu električne energije. Tada smo već uputili Vladi Federacije Bosne i Hercegovine prijedlog za ograničenje cijena električne energije i potrošnje električne energije, jedan stepenasti model. Podijelili smo kupce u tri kategorije, predložili ograničenja 10, 30 posto i fiksno ograničenje na 125 eura", podsjetio je Andelija.

Dodaje da se na kraju došlo do zaključka da se izvrši dopuna Zakona o električnoj energiji, kojom se u jednom članu dalo pravo Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da u iznimnim situacijama kada dođe do velikih poremećaja na tržištu električne energije interveniše svojom odlukom i da ograniči cijene električne energije.

"Onda poslije donošenja dopune Zakona o električnoj energiji Vlada treba da donese odluku. Kakva će biti ta odluka to ćemo da vidimo", poručio je Andelija.

Naglasio je da neće doći do poskupljenja električne energije domaćinstvima i malim obrtima, već jedino za velike privredne subjekte.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 20.12.2021.

Naslov: Redakcija