Zastava Srbije

U PRIPREMI ZAKON O RAZVOJU MALE PRIVREDE U FBIH: Novi propis unaprijediće rad slobodnih zona

24.11.2022.


U sjedištu Vlade Federacije BiH je održana 12. redovna sjednica Savjeta za strane investitore (SSI) Federacije BiH, kojom je predsjedavao predsjednik ovog tijela i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, a kopredsjedavao potpredsjednik i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

U tematskom smislu, sastanak bio je nastavak 11. sjednice na kojoj je razgovarano o slobodnim zonama, kao veoma važnom instrumentu ekonomske politike. 

U uvodu je ministar Vujanović podsjetio da su u prošloj godini direktna strana ulaganja u Federaciji BiH iznosila 825,6 miliona KM, što je 85 posto od ukupno 971,2 miliona KM stranih ulaganja u BiH za 2021. godinu. Kako je istakao, cilj centralne teme 12. sjednice je da ova ulaganja ubuduće budu znatno veća, a za što je jedna od bitnih pretpostavki za afirmativnije poslovanje u okviru ekonomskog modela slobodnih zona. 

Ministar Zukić je prisutne upoznao da je pripremljen tekst Zakona o razvoju male privrede u FBiH, koji bi trebao osigurati više sredstava za razvoj ove oblasti. Izrazio je očekivanje da će novi saziv Vlade FBiH i Parlamenta FBiH podržati ovo bitno zakonsko rješenje. 

Također je ukazao da su završeni preliminirani razgovori sa Svjetskom bankom s ciljem osiguravanja sredstava za dekarbonizaciju malih i srednjih preduzeća i unapređenje digitalizacije u njihovom radu.

Inače, sve četiri slobodne zone u BiH nalaze se na teritoriju Federacije BiH.

Svi učesnici sastanka, od kojih su neki prisustvovali putem video-veze, saglasni su u ocjeni da slobodne zone treba unaprijediti kroz mjere i ekonomske i carinske politike.

O prednosti poslovanja u slobodnim zonama govorio je, u ime Slobodne zone HOLC d.o.o. Puračić - Lukavac, direktor Mahir Selimović. Kako je ukazao, ova zona zapošljava 400 radnika i izvozi 99 posto proizvodnje u vrijednosti od oko 60 miliona KM. Istakao je neophodnost unapređenja fiskalnih olakšica za rad slobodnih zona, kako je to već situacija u Republici Srbiji i drugim zemljama gdje je poslovanje u ekonomskom modelu slobodnih zona puno afirmiranije.

Potrebu uvođenja carinskih olakšica za slobodne zone naglasio je predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža. O tome je govorio i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, koji je istakao značaj afirmiranja ekonomskog modela slobodnih zona u privlačenju, kako je ukazao, ekonomskih giganata, poput VW, ilustrirajući to primjerom veoma uspješne slobodne zone Pirot u Republici Srbiji.

Učesnicima sastanka se, također video-vezom, obratila i pomoćnica ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske za ekonomsku saradnju Slobodanka Dubravac kazavši, uz ostalo, da su u toku finalne aktivnosti za otvaranje prve slobodne zone u ovom entitetu, i to u Trebinju. 

Također, i izvršni direktor brčanskog Bimala, dijela STUDEN Holdinga, Ševal Suljkanović je kazao da postoji interes za otvaranje slobodne zone i u Brčko distriktu BiH.

Na sastanku Savjeta za strane investitore FBiH je ocijenjeno da je potrebno zajedničko djelovanje nadležnih institucija svih nivoa vlasti i zainteresiranih privrednika i njihovih udruženja, kako bi se došlo do novih zakonskih rješenja koja bi rad postojećih i budućih slobodnih zona učinili još prosperitetnijim. To će doprinijeti razvoju ukupne privrede, te otvaranju novih radnih mjesta i, svakako, značajnom privlačenju stranih investitora.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 16.11.2022.

Naslov: Redakcija