Zastava Srbije

VIJEĆE ZA ZAŠTITU VITALNOG INTERESA USTAVNOG SUDA RS: Vijeće utvrdilo da su u više predmeta za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevima. Vijeće će meritornu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana

24.11.2016.


23. novembra 2016. godine u Banjoj Luci su održane sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske.

Predmeti razmatranja i odlučivanja bila su pitanja prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku donošenja:

  • Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma,
  • Odluke o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma,
  • Odluke o davanju posebnog ovlašćenja,
  • Zaključku u vezi Izvještaja Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?",

koje su donesene od strane Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici održanoj 11. oktobra.

Na kraju, Vijeće je odlučivalo i o prihvatljivosti zahtjeva istog Kluba u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 13. oktobra 2016. godine.

Predmeti odlučivanja Vijeća bila su, dakle, pitanja prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanjima da li je pomenutim aktima Narodne skupštine Republike Srpske povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u svakom od navedenih predmeta ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevima. Vijeće će meritornu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda Srpske, 22.11.2016.