Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O SUDOVIMA BIH: Sporno sjedište apelacionog suda

24.10.2023.


Nacrt zakona o sudovima BiH mogao bi biti gotov do kraja ovog mjeseca, a moguće je da se već 31. oktobra nađe na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Do kraja ovog mjeseca bi te stvari trebale biti završene. Tajming je 30. ili 31. ovog mjeseca, još se na tome radi. Detalji se peglaju", rekao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

On je rekao da je primjetna razlika u približavanju stavova u odnosu na nekoliko ranijih sjednica, te da je suština u tome da se mora praviti kompromis kako bi se došlo do rješenja.

Što se tiče samog zakona, ostalo je još da se preciznije uredi dio vezan za nadležnosti suda, odnosno da li se umanjuje nadležnost Suda BiH ali i pitanje oko sjedišta budućeg suda. Bošnjacima je prihvatljivo da sjedište tog novog apelacionog suda bude u Istočnom Sarajevu, dok predstavnici iz Republike Srpske insistiraju da to bude Banjaluka.

"Mi smo za Istočno Sarajevo, a to govori o tome da nemamo nikakvu entitetsku barijeru. No pitanje je i troškova ako je u Banjaluci, mada neki kažu da stranke obično ne idu na ta ročišta, pa onda ne bi bilo troškova", rekao je Konaković.

Poslije sjednice Savjeta ministara BiH bilo je govora i o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, a Konaković je naglasio da je pitanje oko kojeg se treba pronaći rješenje, odlazak stranih sudija. Kako je rekao, njihov stav je da oni trebaju otići onog trenutka kad Bosna i Hercegovina bude pred vratima EU.

I Davor Bunoza, ministar pravde BiH, rekao je da bi Bosna i Hercegovina u EU trebala da uđe bez stranih sudija u Ustavnom sudu, i da njih zamjene renomirane sudije iz BiH.

On je rekao da je proširena radna grupa na tri dosadašnja sastanka približila stavove o određenim stvarima, ali da i dalje postoje različita mišljenja kada je riječ o ključnim, kao što je status međunarodnih sudija.

"Želim čuti i struku i kolege iz parlamenta, jer je bitno da imamo zakon koji će proći u parlamentarnoj proceduri i kojim će BiH napredovati, a za to moramo imati koncenzus u Savjetu ministara BiH i iz tih razloga nismo završili nacrt tog zakona", rekao je Bunoza.

On je naveo da su se dogovorili o nazivu zakona, ali s obzirom na ograničenja u Ustavu, kada se konkretno primijeni član 6.1b onda se zakon može nazvati zakon o statusu međunarodnih sudija.

Kada je riječ o zakonu o sudovima BiH koji je već bio pred ministrima u Savjetu ministara, Bunoza je podsjetio da je i u tom slučaju bilo spornih pitanja, poput sjedišta i kaznene nadležnosti, a u narednom periodu mogao bi da se mijenja i njegov naziv dok bi sadržaj ostao isti.

"Za mene je najmanje bitno kako se zove zakon, ako ćemo imati drugostepeni sud koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima. Postoje određena mišljenja Vencijanske komisije da je bitno samo da drugostepeni sud bude nezavisan u svom radu i bude u potpunosti odvojen od prvostepenog suda", rekao je Bunoza.

Nakon sjednice Savjeta ministara BiH, Konaković je rekao da su mu iz Evropske unije rekli da bi usvajanje Zakona o sudovima, Zakona o sprečavanju pranja novca i Zakona o sukobu interesa značilo stopostotno ispunjavanje traženih zajeva od EU u ovom trentuku.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 18.10.2023.