Zastava Srbije

ZAVOD ZA STATISTIKU FBIH: U septembru najviše poskupjeli odjeća i obuća

24.10.2022.


Potrošačke cijene u Federaciji BiH u septembru su u prosjeku porasle za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 18,1 posto.

Kako stoji u izvještaju Federalnog zavoda za statistiku, cijene odjeće i obuće u prosjeku su više za 5,7 posto, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za četiri posto, hrane i bezalkoholnih pića za 1,7 posto, a obrazovanja za 1,2 posto.

Rekreacija i kultura, te restorani i hoteli u septembru u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su skuplji za po jedan posto, zdravstvo i ostala dobra i usluge za po 0,6 posto, a alkoholna pića i duhan, te preijvoz za po 0,1 posto.

Namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće u septembru u prosjeku su niže za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok se cijene u komunikacijama u prosjeku nisu mijenjale.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene su porasle za 18,1 posto.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.10.2022.

Naslov: Redakcija