Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu

24.10.2019.


Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, koji je predložio poslanik u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu.

Stanivuković je ranije rekao da je predloženi Nacrt zakona urađen po uzoru na takve slične akte u regionu, Evropi i svetu.

On je pojasnio da je cilj ovog zakona zaštititi svakog radnika koji digne glas o nepravilnostima.

Licima koja prijavljuju sumnju na korupciju ili drugo nezakonito postupanje, kao i licima koja poslodavcu, odnosno ovlašćenom organu otkriju informacije o kršenju propisa, kršenju ljudskih prava, o vršenju javnog ovlašćenja suprotno svrsi zbog koje je javno ovlašćenje povereno, o opasnosti po javno zdravlje, bezbednost, životnu sredinu – nije do sad bila obezbeđena na adekvatan, dovoljan, efikasan i celovit način društvena zaštita – navodi se u Nacrtu ovog zakona.

Dodaje se da se ova lica s pravom nazivaju uzbunjivači imajući u vidu da svojim aktivnostima upozoravaju i skreću pažnju široj javnosti o štetnim i protivpravnim pojavama koja su od značaja za svako društvo koje je usmereno u pravcu zdravog razvoja i napretka.

Zaštitom uzbunjivača daje se društvena podrška ovoj kategoriji lica i u najvećoj meri se štiti javni interes.

Postojećim unutrašnjim pravnim okvirom ne pruža se adekvatna zaštita ovim licima, koja gotovo bez izuzetka trpe izvesne posledice i to neretko one koje pogađaju njihov radnopravni status – stoji u predloženom Nacrtu zakona.

Ističe se još da se predlaganjem ovog zakona preduzimaju neophodni koraci ka uspostavljanju normativnog okvira i kapaciteta za odlučnu borbu protiv korupcije, a istovremeno se ostvaruju preuzete obaveze iz međunarodnih akata preporuka, a pre svega preporuka Grupa država za borbu protiv korupcije Savjeta Erope (GREKO).

Predloženi Zakon pruža pun obim zaštite licima koja prijavljuju sumnju na korupciju i time se otklanjaju nedostaci neadekvatne i nedovoljne zaštite pojedinih kategorija "uzbunjivača".

Zaštitom uzbunjivača u najvećoj meri štiti se i javni interes, s obzirom da su uzbunjivači lica koja prijavljuju korupciju, zbog čega uzbunjivači ne smeju trpiti štetne posledice, pa im je neophodno pružiti odgovrajuću pravnu zaštitu – navodi se u Nacrtu zakona, koji je predložio Stanivuković.

Dodaje se da gotovo sve države regije, kao i države članice Evropske unije, kojoj u svojim proklamovanim politikama streme i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, usvojile zakone o zaštiti uzbunjivača (engl. Protecting whistle-blowers laws).


IZVOR: Vebsajt Blic, Snježana Karić, 21.10.2019.

Naslov: Redakcija