Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENA UREDBE O FINANSIJSKOJ KONSOLIDACIJI PRIVREDNIH DRUŠTAVA U FEDERACIJI BIH: Produžen rok za podnošenje zahtjeva za finansijsku konsolidaciju do 30. novembra

24.10.2018.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, izmjenom Uredbe o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, produžila je rok za podnošenje zahtjeva za finansijsku konsolidaciju do 30. novembra. U Vladi očekuju da će im Uprava i Nadzorni odbor mostarskog Aluminija ovaj zahtjev dostaviti do četvrtka, kada je planirana naredna sjednica.

Ulaskom u proces finansijske konsolidacije, Aluminij bi dobio period za rješavanje nagomilanih problema i ušao u paket pregovora sa dobavljačima. U tom je paketu, napominju iz Vlade, i “Elektroprivreda HZHB”, kojoj Aluminij duguje 181 milion BAM reprogramiranog duga i 23,9 miliona novog duga.

Vlada je danas dala saglasnost na milion BAM, to je pomoć za tekuće poslovanje, i 100.000 BAM za reviziju o kojoj smo prošli put pričali. Dakle, mi imamo od danas još 25 dana, prošli put je bilo 30, da se uradi revizija poslovanja”, rekao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

Džindić je apelovao na Nadzorni odbor i Upravu Aluminija da zaključke Vlade ozbiljno shvate.

Podsjećamo, Vlada Federacije na prošloj sjednici zadužila je rukovodstvo Aluminija da u roku od 30 dana nađe revizorsku kuću koja će obaviti reviziju poslovanja te kompanije.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 23.10.2018.

Naslov: Redakcija