Zastava Srbije

RUSIJA UKINULA ZABRANU UVOZA VOĆA I POVRĆA IZ BIH


 

  • RUSIJA UKINULA ZABRANU UVOZA VOĆA I POVRĆA IZ BIH

Ruska Federacija obavijestila je nadležne organe Bosne i Hercegovine da je ukinuta zabrana uvoza voća i povrća iz BiH u ovu zemlju.

Ova zemlja je u avgustu 2016. godine zabranila uvoz voća i povrća iz BiH zbog neadekvatnog rada naših fitosanitarnih službi. Njihov rad nije zadovoljavao visoke standarde Rusije, koji su u nekim segmentima i veći od onih koje zahtijeva Evropska unija.

U međuvremenu je izvršen inspekcijski nadzor, a sa Rusijom je potpisan Protokol o saradnji u kojem su definirana sva sporna područja i zadaci koje treba izvršiti kako bi naša roba ponovo počela ulaziti na ogromno rusko tržište.

Već je ranije bilo najavljivano da će zabrana uvoza biti ukinuta, nakon što su predstavnici ruske federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor obišli domaće kompanije koje su se kandidirale za izvoz svojih proizvoda i pri tome nisu naišli na nepravilnosti zbog kojih je zabrana bila uvedena.

Na listi budućih izvoznika, pored proizvođača voća i povrća uvršene su i mljekarske koimpanije, te kompanije iz oblasti mesne industrije, ali za sada nije poznato ko je sve od njih dobio dozvolu za izvoz.

Izvor: Vebsajt BHRT, 21.10.2016.