Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NUSPROIZVODIMA ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA: Propisuju se uslovi za stočna groblja i jame - grobnice kao obilježena i pod veterinarski nadzor stavljena mjesta za neškodljivo uklanjanje leševa, nusproizvoda životinjskog porijekla

24.09.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla.

Tokom primjene Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla ("Sl. glasnik RS", br. 60/2013) uočeni su određeni nedostaci, te je bilo neophodno da se pristupi njegovoj izmjeni i dopuni da bi se ti nedostaci otklonili, čime bi se omogućila potpuna primjena ovog zakona i efikasnije funkcionisanje u ovoj oblasti.

Između ostalog, predložena je izmjena člana Zakona koji je uređivao stavljanje u promet hrane za kućne ljubimce ili hrane za kućne ljubimce proizvedene od nusproizvoda, pri čemu se nije uzela u obzir ona hrana ili nusproizvodi koji ne potiču samo iz uvoza nego i sa teritorije Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Takođe, propisuju se uslovi za stočna groblja i jame - grobnice kao obilježena i pod veterinarskim nadzorom stavljena mjesta za neškodljivo uklanjanje leševa, nusproizvoda životinjskog porijekla, s obzirom na to da u Republici Srpskoj ne postoje spalionice i kospalionice kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije i nekim zemljama okruženja.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 19.09.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija