Zastava Srbije

INFLACIJA U FBIH 17,6%

24.08.2022.


Inflacija u Federaciji BiH popela se na 17,6 odsto u julu na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Ovo je najveća inflacija u posljednjih 22 godine, komentarisao je tim povodom ekonomista Vjekoslav Domljan.

Potrošačke cijene u julu u odnosu na juni u prosjeku su porasle za 0,4 odsto.

Cijene hrane zabilježile su u julu rast od 25,5 odsto u odnosu na juli prošle godine, dok su cijene bezalkoholnih pića imale rast od 16,5%. Upotreba prevoznih sredstava, usljed poskupljennja goriva, skuplja je za 41%, dok je cijena usluga prevoza porasla za 18%.

Poslije ovih stavki najveći rast bilježe "električna energija, gas i drugi energenti" gdje poskupljenje na godišnjem nivou iznosi 23,6%.

Udar na kućne budžete dodatno pojačava pvoećanje cijena dobara i usluga vezanih za redovno održavanje kuće za 12,3%.

U prvih seedam mjeseci u odnosu na isti period lani potrošačke cijene u Federaciji BiH veće su za 13,0 posto.

Centralna banka BiH, nedavno je, objavljujući prognoze inflacije, objavila da očekuje usporavanje rasta cijena tek u četvrtom kvartalu.

"Do toga će doći usljed baznog efekta iz 2021. godine, efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka, uz pretpostavku odsustva daljeg rasta cijena hrane i energenata", navela je Banka.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 21.08.2022.

Naslov: Redakcija