Zastava Srbije

AGENCIJA ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BIH DANAS ĆE RAZMATRATI NOVI NACRT ODLUKE O BORBI S POSLJEDICAMA KORONAVIRUSA: Mogućnost produženja moratorija na novih šest mjeseci

24.08.2020.


Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH danas će razmatrati novi nacrt odluke o borbi s posljedicama koronavirusa, a koja između ostalog predviđa i mogućnost produženja moratorija na kredite za još šest mjeseci, potvrdio je za „Avaz“ direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić. Odluka predviđa da će postojati mogućnost produženja mjera za sve grupe klijenata koje su pogođene pandemijom, kazao je.

- Agencija je u stalnom kontaktu sa svim nivoima vlasti, udruženjima poslodavaca, udruženjem banaka kako bi donijela najbolje odluke za klijente, ali i za privredu i banke. S tim u vezi već imamo pripremljen novi nacrt odluke koji treba da tretira borbu s posljedicama koronavirusa, pojasnio je Mahmuzić.

Prema njegovim riječima, odluka predviđa da će postojati mogućnost produženja mjera za sve grupe klijenata koje su pogođene pandemijom.

- Imat ćemo mogućnost produženja moratorija, koji je najvažniji za sve klijente, na novih šest mjeseci, a ono što je bitno je da će posebno pogođene grupe privrednih grana imati mogućnost da dobiju grejs period na 12 mjeseci. Poslodavci, ali i svi nivoi vlasti su nam sugerisali da su ugostiteljstvo, prevoz putnika, turističke agencije posebno pogođene pandemijom, ali i izvozničke grane. Sve te oblasti mogu biti obuhvaćene ili moratorijem ili grejs periodom. Prema informacijama koje smo dobili, grejs period je adekvatnija mjera za pogođene privredne grane – naglasio je Mahmuzić.

Dodao je i da će se novom odlukom napraviti širok dijapazon mogućnosti za banke da daju odgovarajuće mjere svim pogođenim segmentima, kako fizičkim licima, tako i privrednim subjektima.


IZVOR: Vebsjat Avaz, 21.08.2020.

Naslov: Redakcija