Zastava Srbije

ZA PUNOVAŽNOST REFERENDUMA U REPUBLICI SRPSKOJ TREBA VIŠE OD 50 POSTO BIRAČA


 

 

  • ZA PUNOVAŽNOST REFERENDUMA U REPUBLICI SRPSKOJ TREBA VIŠE OD 50 POSTO BIRAČA

Da bi referendum u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu RS-a bio punovažan za izjašnjavanje mora izaći više od 50 posto upisanih birača u birački spisak – potvrdio je predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan.

Nalog supervizora da se referendum o Danu RS-a ne može provoditi u Brčko Distriktu, još nisu dobili. Ipak, najavio je da će za građane tog distrikta, koji imaju državljanstvo RS-a, biti formirani glasački odbori van Distrikta.

Nakon sjednice Komisije rečeno je da se prikupljaju podaci o formiranju posebnih lokalnih općinskih komisija koje bi radile na provođenju referenduma, a vjeruju da će taj posao biti završen za dan-dva.

“Potom će uslijediti formiranje i lokalnih glasačkih odbora. A paralelno s tim idu i aktivnosti na izradi kompletnog glasačkog materijala, jer je to vrlo bitan zadatak Komisije”, rekao je Karan.

Određene odluke s prve sjednice su već realizovane, a Vlada RS-a je već usvojila finansijski plan i zadužila sve entitetske organe da pruže pomoć u radu ove komisije. Karan je potvrdio da će članovi ove komisije imati određene naknade za rad u tom at hoc tijelu, ali da akti o tome još nisu usvjeni. Naknade bi mogle da budu u visini članova opšinskih izbornih komisija, prosječeno u visini prosječne plaće u RS-u, od oko 820 KM.

Na prvoj sjednici Komisije prošle sedmice usvojena je odluka o izgledu glasačkog listića te pripremljen finansijski plan o troškovima referenduma, koji bi trebalo da iznose oko 1.425.300 KM.

Nakon što je još prošle godine Ustavni sud BiH odlučio da je neustavan 9. januar, Dan RS-a, srpski poslanici u Narodnoj skupštini donijeli su 15. jula ove godine odluku o raspisivanju referenduma i oformili komisiju za njegovo provođenje.

Referendum je zakazan za 25. septembar, a građani bi trebalo da odgovore na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?“.

Izvor: Vebsajt BHRT, 23.08.2016.