Zastava Srbije

RODITELJI U REPUBLICI SRPSKOJ TRAŽE 500 KM NAKNADE AKO SE NASTAVA PONOVO BUDE ODVIJALA ONLINE

24.07.2020.


Grupa roditelja u Republici Srpskoj pokrenula je peticiju kojom traži novčanu naknadu ukoliko se nastava u septembru nastavi odvijati online. Potpisnici peticije traže da im Vlada isplaćuje mjesečnu naknadu u iznosu od 500 KM po djetetu.

Ističu da bi jedan roditelj u tom slučaju mogao da uzme neplaćeni odmor i da bude učitelj svom djetetu ili da plati stručnu osobu koja će raditi s njim.

Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Bosanske Gradiške, koja je s grupom zabrinutih roditelja pokrenula ovu peticiju, ističe da strahuju šta će se desiti u septembru i na koji način će se odvijati nastava.

"Prvo smo krenuli s online peticijom, čisto da ispitamo javno mnijenje o tome, pa ćemo onda nakon toga s konkretnom brojkom da se uputimo prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nakon toga s našim zahtjevima i prema Vladi RS. Međutim, nadamo se i vjerujemo da će, kada zaprijetimo nekome 'po džepu', početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni. Neki od nedostataka su i to što djeca do sedmog razreda nisu informatički opismenjena, do četvrtog razreda nisu savladali latinicu, djeca samostalno ne mogu da prate nastavu i obavljaju zadatke i mnogo je drugih problema", zaključila je Jovičić.

Jedan od problema s kojim se roditelji susreću podijelila je Milanka Tucaković koja od septembra ima tri školarca, od prvog pa do šestog razreda, plus dvogodišnjaka.

"Neki ne mogu priuštiti za svako dijete po sobu, prostor za slušanje nastave, kao i tišinu i mir dok se vrši provjera znanja. Da li neko ima ideju kako biti majka i učiteljica u ovoj situaciji", pita se ona.

Ukoliko dođe do online nastave, roditelji traže da se svakom učeniku osigura potrebna tehnička oprema, da se omoguće odlasci na konsultacije, da aplikacije budu jednostavne za korištenje, način nastave i slanje zadaća da budu objedinjeni na jednom portalu, da se vrati novac koji su roditelji izdvojili za udžbenike i novčanu naknadu po svakom djetetu u iznosu od 500 KM.


IZVOR: Vebsajt Klix, 20.07.2020.