Zastava Srbije

POPIS POLJOPRIVREDE U BIH MOGUĆ I BEZ POSEBNOG ZAKONA

24.07.2020.


BiH je korak bliže prvom popisu poljoprivrede na svojoj teritoriji nakon šest decenija, a ka tome vodi novi načelni dogovor statističara da za taj posao nije potrebno usvajati poseban zakon, već utvrditi jedinstvenu metodologiju.

Posljednji sveobuhvatni popis poljoprivrede u BiH sproveden je 1960. godine, a ova zemlja je jedina u Evropi, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, bez osnovnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema sproveden puni popis.

Početak priče o popisu poljoprivrede ostao je u znaku suprotstavljenih stavova Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, iz kojih su ukazivali da je za popis potreban zakon o poljoprivredi BiH, što su kategorično odbacivali predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske, ukazujući da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i da je sve moguće završiti na osnovu jedinstvene metodologije.

Organizacija poljoprivrednog popisa u BiH bila je tema sastanka koji je u petak održao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sa predstavnicima nadležnih ministarstava i statističkih agencija u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Zaključeno je da je neophodno pokrenuti proces popisa poljoprivrede koji će pružiti uvid u stvarno stanje sektora, broj gazdinstava, raspoložive površine, strukturu posjeda, kvalitet, starost raspoložive mehanizacije i druge informacije koje je potrebno poznavati da bi se poljoprivredna politika mogla planirati i sprovoditi.

Istaknuto je da u statističkim agencijama na svim nivoima vlasti u BiH postoje kapaciteti i visok stepen saglasnosti o tome da je neophodno definisati jedinstvenu metodologiju, a ne usvajati zakonsko rješenje.

Jedan od zaključaka je da nadležna entitetska ministarstva i statističke agencije dostave mišljenja o organizaciji poljoprivrednog popisa u BiH Agenciji za statistiku BiH, koja će potom informisati Savjet ministara BiH o prijedlogu zaključaka u vezi s tim procesom.

Košarac nije odgovarao na telefonske pozive, a vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić, koji je bio na sastanku u Sarajevu, kaže da je zadovoljan ishodom razgovora.

- Sve ide u pravcu da popis može biti obavljen uspostavljanjem jedinstvene metodologije, što smo zastupali i ranije, i da se ne mora ići u donošenje zakona o popisu poljoprivrede. Kada će biti popis, nismo ustanovili. To zavisi od niza faktora, a o tome ćemo kasnije - istakao je Komić.

Podsjetio je da je Savjet ministara 2019. godine donio odluku da se ide u izradu zakona o popisu poljoprivrede, a da predstavnici RS zbog protivljenja nisu učestvovali ni u radu radne grupe koja je formirana.

- Nije nam potreban zakon o popisu poljoprivrede da bi popis bio obavljen, već jedinstvena metodologija, pa zatim sredstva za te poslove i odluke o organizacionoj aktivnosti - rekao je Komić.

Na pitanje da li se može govoriti o 2021. godini kao godini popisa jer je to najavljivano i ranije, ističe da o tome nisu konkretno razgovarali.

- Postavljeno je pitanje kada bi to moglo biti, ali to zavisi od događaja i drugih aktivnosti. Lično bih volio da taj popis bude što prije. Odluku o datumu ne donose statističke institucije. Kada budu stvoreni uslovi koji se tiču finansija, organizacije i drugih stvari, znaćemo kad možemo da planiramo popis, prije kojeg će biti i probni popis - rekao je Komić.

Popis poljoprivrede je izuzetno statističko istraživanje za planiranje i razvoj sektora poljoprivrede u BiH. Drugi po redu i posljednji popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a time i na prostoru BiH, sproveden je 1960. godine. Treći, na uzorku od 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava, bio je 1969. godine i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva.

Neki od podataka koje sadrži popis poljoprivrede

* Prosječna veličina gazdinstava

* Radna snaga

* Ekonomska snaga

* Korišćenje inputa u poljoprivredi

* Pokazatelji ruralnog razvoja

* Zaštita životne sredine

* Korišćenje mehanizacije


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga Simić, 20.07.2020.

Naslov: Redakcija