Zastava Srbije

PROSJEČNA NETO PLATA U RS U MAJU 981 KM: U odnosu na april nominalno veća za 0,4, a realno za 0,2 odsto

24.06.2021.


Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u maju u Republici Srpskoj iznosila je 981 KM i u odnosu na april nominalno je veća za 0,4 odsto, a realno za 0,2 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po područjima, u maju je najviša prosječna plata od 1.515 KM bila u području finansijske i djelatnosti osiguranja, a najmanja, koja je iznosila 690 KM, bula je u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

U maju ove godine u odnosu na maj lani sva područja su ostvarila nominalni rast plate, dok je najveće procentualno povećanje od 11,5 odsto bilo u području informacija i komunikacija.

Prosječna majska bruto plata iznosila je 1.524 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena u maju u odnosu na april u prosjeku su više za 0,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 1,5 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u maju od 9,7 odsto bio je kod prevoza – zbog većih cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena od 7,7 odsto bio u odjeljku obuća i odjeća, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće.


IZVOR: Srpska info, 23.06.2021.

Naslov: Redakcija