Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU RS: Besplatan vrtić za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja

24.06.2020.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku set izmena zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano besplatno pohađanje predškolskih ustanova za decu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za ovu decu biće obezbeđen iz republičkog budžeta.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojim se reformiše ova oblast i stvara pravni osnov za donošenje Pravilnika o standardima kvaliteta udžbenika u Republici, kao i Pravilnika o standardima rada pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i defektologa u vaspitno-obrazovnim ustanovama Srpske.

Primarna svrha standarda je doprinos unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa unapređenjem kvaliteta rada svih zaposlenih u stručnim službama i njihovog doprinosa u radu sa decom, a za učenike koji iskazuju posebna interesovanja predviđeno je organizovanje fakultativne nastave.


IZVOR: Vebsajt Blic, 18.06.2020.

Naslov: Redakcija