Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NARODNA SKUPŠTINA RS: 13. redovna sjednica Narodne skupštine - Usvojen veći broj zakona i nacrta zakona, dvije strategije, Džerad Selman reizabran za predsjednika Ustavnog suda


Džerard Selman reizabran je 22. juna 2016. godine za predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske, odlučeno je na 13. redovnoj sjednici Narodne skupštine.

Za odluku glasalo je 43 narodna poslanika, pet je bilo protiv, dok je 20 bilo uzdržano.

Selman je izabran na prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika.

Selman je prvi put na poziciju predsjednika najviše sudske institucije u RS izabran 2012. godine, kada je na tu funkciju došao sa pozicije ministra pravde RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 23. juna 2016. godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, kojim je ovaj akt usklađen sa novim Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016).

Ovim Zakonom se propisuje pravo i način korišćenja godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, neplaćenog odsustva, preuzimanja državnog službenika u drugi republički organ uprave, te propisuje novi uslov za zaključenje ugovora na određeno vrijeme.

Propisuje se i dužina trajanja probnog rada, definiše ko se smatra pripravnikom, propisuje visina i trajanje novčane kazne za teže povrede radnih dužnosti, propisuje visina i trajanje novčane kazne za lakše povrede radnih dužnosti i utvrđuje visina novčane kazne za prekršaj koji počini odgovorno lice u republičkom organu uprave.

U okviru prvog dijela 13. redovne sjednice Narodne skupštine, narodni poslanici su pored ovog akta, usvojili sljedeće zakone:

 • Zakon o izmjeni Zakona o republičkoj upravi,
 • Zakon o javnim tužilaštvima,
 • Zakon o pravosudnom ispitu,
 • Zakon o studentskom organizovanju,
 • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji, te
 • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova.

Usvojenim Zakonom o javnim tužilaštvima predviđeno je osnivanje novog tužilaštva u Prijedoru, pored već postojećih u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Novim Zakonom o pravosudnom ispitu naknada za polaganje ovog ispita umanjena je za 200 KM (sa 1000 na 800 KM), s tim pravo na pristupanje imaju pravnici sa dvije godine radnog iskustva u sudu, tužilaštvu, advokaturi, notarijatu, Pravobranilaštvu, organima uprave, privrednim društvima i drugim pravnim subjektima.

Pored toga, usvojeni su sljedeći nacrti zakona:

 • Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske,
 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku;
 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju,
 • Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja.

U isto vrijeme, usvojeni su i:

 • Strategija podsticanja stranih ulaganja i
 • Strategija nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga.

Ovom Strategijom nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, zatraženo je se da se sa ciljem prevencije narkomanije sprovede testiranje srednjoškolske omladine na opojne droge kako bi se dobila sveobuhvatnija slika o zastupljenosti opojnih droga u školskim okruženjima i preduzeli potrebni koraci. Prema podacima iz ovog dokumenta, najraširenija je zloupotreba marihuane, dok je heroin druga droga po zastupljenosti.

Time je zaključen prvi dio 13. redovne sjednice Narodne skupštine. Termin nastavka biće naknadno utvrđen.


Izvor: Press služba Skupštine Srpske, 23.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772