Zastava Srbije

PRAVILNIK O ODOBRAVANjU OPERATERA FISKALNOG SISTEMA RS: Održavanje novih fiskalnih kasa privrednike bi moglo koštati oko 35 KM

24.05.2024.


Prema nezvaničnim informacijama, održavanje novih fiskalnih kasa privatnike u Republici Srpskoj moglo bi koštati oko 35 KM, što je više nego u Srbiji gdje je sprovedena praktično ista fiskalizacija, i značajno skuplje nego što se za održavanje fiskalnih kasa izdvaja danas.

Trenutno, fiksni trošak za fiskalnu kasu danas je oko 9 KM koje se plaćaju "M:telu" za konekciju, a servisiranje se vrši po potrebi i plaća se zavisno od kvara na fiskalnoj kasi. U Srbiji nakon što je sprovedena nova fiskalizacija mjesečno održavanje košta 1.000 dinara, što je malo više od 16 KM.

Cijena će biti između 30 i 50 KM. Posljednje informacije kažu da je operater predložio cijenu oko 35 maraka za održavanje i internet konekciju, sve ukupno, i to će vjerovatno biti usvojeno i svi oni koji imaju fiskalnu kasu će morati mjesečno plaćati taj iznos.

Naime, Poreska uprava Republike Srpske kao operatora fiskalnog sistema izabrala je konzorcijum firmi "Sirius 2010", Aero centar "Krila" i "Mikoelektronika". Ove firme zadužene su za servis i podršku poreskim obveznicima koje imaju fiskalne kase. Pravilnikom o odobravanju operatora fiskalnog sistema definisano je da konzorcijum koji je izabran sam određuje cijenu, s tim da mu Ministarstvo finansija Republike Srpske mora dati saglasnost.

"Jedinstvena cijena se utvrđuje na bazi tržišnih parametara, a na osnovu analize svih elemenata cijena", piše u Pravilniku o odobravanju operatera fiskalnog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 72/2023) koji je potpisala Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

I pored brojnih nastojanja u Ministarstvu finansija nismo uspjeli saznati da li su dali saglasnost na troškovnik koji je predložio operater. Pitanja koja smo poslali 10. maja Ministarstvo finansija je ignorisalo i do danas nismo dobili nikakav odgovor.

"Nove fiskalizacije nije oslobođen više niko. Sigurno je da će mjesečno održavanje biti problem, govori se da će biti i do 50 KM. Mi danas plaćamo paušal Poreskoj upravi 50 KM, a sad treba mjesečno za neku kasu da platimo toliko. Tu besplatnu fiskalizaciju će naplatiti preko nas", rekla je Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka.

Kada je riječ o procesu fiskalizacije, Poreska uprava kompaniji "Prointer" već je dodijelila posao vrijedan 36,9 miliona KM za uspostavljanje informacionog sistema za fiskalizaciju.

Poreska uprava Republike Srpske nedavno je podsjetila i da je u toku prelazak na novi sistem fiskalizacije, te da su obveznici prve grupe za novu fiskalizaciju dužni da u zadatom roku izvrše svoje obaveze i tako izbjegnu eventualne sankcije. S tim u vezi, Poreska uprava RS pozivala je obveznike prve grupe fiskalizacije da najkasnije do 17. juna 2024. godine pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije podnošenjem prijave za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjeva za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije.

U prvoj grupi obveznika fiskalizacije su dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 21.05.2024.

Naslov: Redakcija