Zastava Srbije

MINISTARSTVO PRAVDE RS: Raspisan konkurs za 21 notara

24.05.2018.


Ministarstvo pravde Republike Srpske raspisalo je 23. maja 2018. godine konkurs za izbor 21 notara u sjedištima u kojima su notarske pozicije već godinama upražnjene.

U Republici Srpskoj trenutno radi 51 notar, što je čak 35 notara manje u odnosu na broj koji je predviđen zakonskim propisima, a konkursom koji je danas raspisan biće popunjen veći dio upražnjenih pozicija.

Najviše notara traži se za područje Banjaluke i to pet, za područje Bijeljine i Prijedora po dva, dok se po jedan notar traži u Modriči, Doboju, Nevesinju, Rogatici, Sokocu, Kneževu, Vlasenici, Loparama, Srebrenici, Srpcu, Čelincu i Trebinju.

Notari imaju rok od 30 dana da podnesu prijave na konkurs, a o rezultatima će biti obaviješteni u roku od 60 dana.

Odlukom o određivanju broja notara i njihovom službenom sjedištu, koju je usvojila Vlada RS, predviđeno je da u RS bude 86 notara, ali u Notarskoj komori tvrde da je taj broj prevelik.

Predsjednik Notarske komore RS Slada Ivelić rekla je da će nakon ovog konkursa, ukoliko bude prijava, Banjaluka imati 17 notara, dok je prema procjenama komore u ovom gradu dovoljno deset notara s obzirom na broj stanovnika.

- Vrijeme će pokazati da li je 17 optimalan broj notara za Banjaluku. Vjerujem da se vodilo računa o tome da će u narednih godinu ili dvije određen broj notara u Banjaluci biti penzionisan, pa to može biti jedan od razloga zbog kojih se za ovo notarsko mjesto konkursom traži pet notara - rekla je Ivelić.

Ona je naglasila da je najproblematičnije što u istočnom dijelu RS nema interesovanja notara, jer tamo privredni razvoj nije na nivou koji bi obezbijedio održivost notarskih kancelarija.

- Ovaj konkurs će pokazati ima li interesovanja notara za taj dio. Imamo problem sa nedostatkom notara i u Kneževu, Čelincu, Srpcu - kaže Ivelić.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 23.05.2018.

Naslov: Redakcija