Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU FBIH: Skupština KS vratila Nacrt zakona na daljnju doradu

24.04.2020.


Skupština Kantona Sarajevo na online sjednici nije usvojila mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH kojim se definiraju mjere u vezi s proglašenjem stanja nesreće.

Niko od zastupnika nije glasao za taj dokument, 22 zastupnika su bila protiv, a šest ih je bilo suzdržano.

Skupština je usvojila zaključak zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonka Marića da se Nacrt zakona vrati Vladi FBiH na daljnju doradu.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić pojasnila je da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike od Skupštine Kantona Sarajevo tražilo izjašnjavanje o Nacrtu zakona te istakla da su nakon razmatranja dali prijedloge koji se odnose na nepreciznosti u zakonu i potrebu da se određene odredbe preciznije definiraju, kako ne bi dovodile do nedoumica u njegovoj promjeni.

"U predloženom Nacrtu zakona ostavlja se mogućnost poslodavcima kojima je zabranjen rad u vrijeme pandemije ili kojima su opali prihodi za 35 posto, da mogu jednostranom odlukom uputiti radnika na čekanje u najdužem trajanju od tri mjeseca, izvršiti umanjenje plaće po osnovu umanjenja broja radnih sati, da radnika upute na korištenje godišnjeg odmora ili da ga upute na neplaćeno odsustvo u trajanju od 20 dana u toku jedne kalendarske godine", pojasnila je ministrica Agić.

Naglasila je da su socijalni partneri, među kojima su sindikati i udruženja, protiv usvajanja predloženog Nacrta, jer smatraju da se na taj način nije adekvatno odgovorilo na pitanja iz radnopravnih odnosa te da su prava radnika nezaštićena.

"Time se otvara prostor za sporove i tužbe radnika protiv poslodavca", poručila je Agić.

Dodala je da se mišljenje tog ministarstva najviše odnosi na zaštitu prava radnika, kao i činjenicu da poslodavac ne može odlučivati bez saglasnosti radnika.

Zastupnici opozicije su se protivili tom Nacrtu zakona, ističući da će se njegovim usvajanjem prikazati manja nezaposlenost, da će radnici ostati zaposleni, ali bez plaća i zdravstvenog osiguranja te da neće imati mogućnost da se prijave Zavodu za zapošljavanje KS.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.04.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija