Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Dijaspora BiH biće oslobođena plaćanja velikog broja taksi. Predviđeno i povećanje kamatne stope na štednju

24.04.2017.


Predstavljajući "Politiku saradnje s iseljeništvom BiH" ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.

To je, ističe, prijedlog Centralne banke BiH, koja predviđa i povećanje kamatne stope na štednju.

- Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika – kazala je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja "Politike suradnje s iseljeništvom BiH", što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira saradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcijskog plana s jasno određenim ativnostima i potrebnim finansijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

- Pored investicijskih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i naučnog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju maternjeg jezika, tradicije i identiteta – kaže Borovac.

Slijedi i uspostava portala za interaktivno onlajn dopunsko obrazovanje, mapiranje iseljeništva te formiranje reprezentativnih tijela iseljenika, u čijem će sastavu biti predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Također, u planu je i uspostava veb-matičara da bi iseljenici osim informacija imali i olakšan pristup svojim dokumentima.

Na navedenim aktivnostima Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice izrazili su zahvalnost predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović i Željko Javor, koji su pozdravili usvajanje "Politike saradnje s iseljeništvom BiH".

Ističući ovogodišnje planove, najavili su da će do septembra organizirati biznis forum koji će biti posvećen turizmu u BiH.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 23.04.2017.

Naslov: Redakcija