Zastava Srbije

ODLUKA O ZABRANI IZAZIVANJA PANIKE I NEREDA ZA VRIJEME VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI RS: Zabranjuje se iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. Za kršenje ove odluke predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica

24.03.2020.


Vlada Republike Srpske donijela je, na inicijativu MUP-a, Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije proglašene na teritoriji Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija.

Zabrane se odnose na radnje učinjene posredstvom sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

"Posljednjih dana na društvenim mrežama šire se komentari neodgovornih osoba koje iznose lažne vijesti izazivajući paniku, uznemirenost i strah kod građana, a što može proizvesti razne posljedice", rekao je ministar Lukač.

On je naveo da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.

Ministar Lukač je naglasio da će se za poštovanje ove odluke za vrijeme vanredne situacije na cijeloj teritoriji Republike Srpske pobrinuti policija Republike Srpske.

"Nadamo se da će svi građani, a posebno neodgovorni pojedinci, shvatiti da će biti kažnjavani za neodgovorne postupke. Pronaći ćemo ih i na društvenim mrežama, i za to imamo mogućnosti. Svim ovim mjerama želimo da zaštitimo naše stanovništvo od svih lažnih vijesti o virusu korona. Poručujem građanima da vjeruju samo informacijama zvaničnih organa i ne nasjedaju na manipulacije onih koji žele nanijeti štetu Republici Srpskoj i našim ljudima", poručio je ministar Lukač.

On je rekao da će policija Republike Srpske one koji prenose lažne vijesti i namjerno izazivaju paniku saslušati i procesuirati u skladu sa svojim ovlašćenjima.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 19.03.2020.

Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija