Zastava Srbije

ODLUKA O PRIVREMENIM MJERAMA BANAKA ZA UBLAŽAVANJE NEGATIVNIH EKONOMSKIH POSLJEDICA UZROKOVANIH VIRUSNIM OBOLJENJEM COVID-19: Brojni preduzetnici u RS tražiće odgađanje vraćanja kredita

24.03.2020.


Još nije poznato koliko građana i privrednika će zatražiti od banaka privremeno odgađanje otplate kredita zbog pogoršane likvidnosti uzrokovane virusom korona. Međutm, poznato je da banke u Republici Srpskoj, po posljednjim podacima, od njih potražuju ukupno oko 4,41 milijardi konvertibilnih maraka.

Sudeći po poznatim informacijama, najveći problem u poslovanju imaju turizam, saobraćaj, uslužne djelatnosti i djelimično prerađivačka industrija. Za očekivati je da će upravo poslodavci iz ovih djelatnosti najviše tražiti pomoć, dok će zahtjeve za odgodu plaćanja kredita za početak podnositi zanatlije i preduzetnici kojima je rad zabrenjen zbog epidemioloških mjera.

Po podacima Agencije za bankarstvo RS, na kraju trećeg kvartala prošle godine (još nije objavljen izvještaj za cijelu 2019. godinu), građani komercijalnim banaka duguju oko 2,46 milijardi konvertibilnih maraka, a privredna preduzeća oko 1,95 milijardi maraka.

Takođe, podaci ukazuju da je nivo nekvalitetnih kredita, dakle onih kredita koj se zakašnjenjem otplaćuju, iznosi 8,2 odsto u ukupnim kreditima. Brže se smanjuju nekvaliteni krediti pravnih u odnosu na fizička lica.

Podsjećamo, Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske usvojio je odluku o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom korona, prema kojoj banke mogu odobriti klijentima posebne mjere, kao što su moratorijum, odnosno odgoda u otplati glavnice i kamate kredita.

Ta odgoda može trajati najmanje do objave prekida vanredne situacije.

U privremene mjere spadaju i uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja njegovih trenutnih poteškoća sa likvidnošću, te druge mjere sa ciljem olakšavanja izmirivanja kreditnih obaveza i održavanja poslovanja klijenata.

Potrebno dokumentaciju i način podnošenja zahtjeva banke će, kako kažu u Agenciji, da odrede u skladu sa svojim intrenim pravilima vodeći računa o potrebi što manjih društvenih interakcija i ograničenosti kretanja klijenata (bolest, izolacija i slično).

Važno je napomenuti da su banke u cijeloj BiH likvidne i da imaju čak oko 2,8 miljardi konvertibilnih maraka.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Tijana Grujić, 21.03.2020.

Naslov: Redakcija