Zastava Srbije

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Zakonom se reguliše radno-pravni status radnika, koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu

24.03.2020.


Nijedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali zaposlene neće moći da računaju na pomoć Vlade Republike Srpske.

Radno-pravni status radnika, koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu, reguliše se na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 18/1999, 51/2001, 70/2001, 51/2003, 57/2003 - ispr.,17/2008, 1/2009, 106/2009, 39/2016 - odluka US, 110/2016 i 94/2019).

Kako je precizirano u saopćenju nakon zasjedanja Štaba, radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla, zbog više sile, reguliše se po Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 i 66/2018), kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje.

Na sastanku kojim je predsjedavala potpredsjednica entitetske vlade Srebrenka Golić, rečeno je i da je situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda stabilna, te da u RS postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu sa utvrđenom dinamikom.

Također, redovno se prati situacija na tržištu i nema poremećaja u snabdijevanju prehrambenim i proizvodima široke potrošnje.

Proizvodnja i distribucija električne energije odvija se nesmetano i bez prekida u isporuci za krajnje korisnike.

Konstatovano je da je izvršna vlast tog bh. entiteta među prvima u regionu preduzela mjere s ciljem ublažavanja posljedica virusa korona po privredne subjekte, ali i da poslodavci moraju podnijeti dio tereta.

Razmatrana je potreba redefinisanja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad, kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštovanje higijensko-sanitarnih mjera, rad dozvolio.

Članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi RS su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu sa promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje.

Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Vlada će donositi interventne mjere, s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima.

Mjerama Vlade RS omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna, te njihovo plaćanje u ratama do kraja godine.

Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorijum na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 posto.

Hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini počela je 16. marta 2020. godine.

Sve obaveze javnih fondova prema privredi su isplaćene i nema zastoja u plaćanju.

Međunarodni transport funkcioniše, čak i prema Italiji, a unutrašnji saobraćaj je redukovan u skladu sa novonastalom situacijom, saopćeno je nakon sjednice ovog Štaba.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.03.2020.

Naslov: Redakcija