Zastava Srbije

PREGOVORI O OPŠTEM KOLEKTIVNOM UGOVORU POČINJU 24. MARTA 2016. GODINE


Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević izjavio je da će pregovori o opštem kolektivnom ugovoru početi 24. marta 2016. godine i da će uporedo krenuti i pregovori o posebnim kolektivnim ugovorima.

Malešević je rekao da je dogovoren sastav tima Vlade za pregovore sa predstavnicima Saveza sindikata.

- Ministarstvo prosvjete formiralo je tim i poslalo obavještenje granskom sindikatu da prihvata pregovore, tako da očekujem da ćemo taj posao uspješno završiti do 20. aprila - rekao je Malešević.

I ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović, kaže da je obavljen početni razgovor u krugu ministara o definisanju opšteg kolektivnog ugovora.

- I idućih dana nastavljamo sa sastavljanjem pregovaračkog tima ispred Vlade, a zatim ćemo definisati i okvir opšteg kolektivnog ugovora sa stanovišta Vlade kao jednog od socijalnih partnera - istakao je Savanović.

On je napomenuo da će potom biti pozvani i ostali socijalni partneri sa kojima će se detaljno razgovarati o toj temi u smislu da prava ne mogu biti manja od prava zagarantovanih Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016).

Sindikat građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS pozvao je predstavnike udruženja iz te oblasti da počnu razgovore o potpisivanju granskih kolektivnih ugovora. Upozorili su da bi nakon 20. aprila, kada ističe važnost svih opštih i granskih kolektivnih ugovora u RS, mogao nastati opšti haos, jer neće biti moguće radnicima isplatiti platu i sve što ih sleduje po kolektivnim ugovorima.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, D. K., 23.03.2016.