Zastava Srbije

IZBOR SUDIJE IZ RS U USTAVNI SUD BIH JOŠ UVIJEK NA ČEKANJU

24.02.2023.


Nakon što je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske početkom jula prošle godine obavila intervjue sa kandidatima za sudiju Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, procedura je stala i gotovo osam mjeseci to pitanje još nije stavljeno na dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske.

"Konkurs je završen, obavili smo intervjue sa svim kandidatima, ali onda je došlo do skupštinske pauze, nakon toga bili su izbori i čekao se novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske. Očekujem da će to pitanje uskoro doći na dnevni red", rekao je Igor Žunić, zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, kompletna procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske zaustavljena je jer još nije dogovoreno ko će biti imenovan na tu poziciju.

Trenuto se "koplja" lome između Ognjena Tadića, bivšeg predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Milana Blagojevića, profesora ustavnog prava i bivšeg sudije Okružnog suda BiH, koji je podnio ostavku na tu funkciju jer nije htio da sudi po zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik.

Inače, mjesto sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske upražnjeno je nakon što je Miodrag Simović početkom novembra prošle godine napunio 70 godina i po sili zakona i Ustava BiH prestao mu je mandat.

"Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu biće pet godina, izuzev ako podnesu ostavku ili budu s razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudija. Sudije koje su imenovane u prvom sazivu ne mogu biti reimenovane. Sudije koje će biti imenovane nakon prvog saziva služiće do navršenih 70 godina života, izuzev ako podnesu ostavku ili budu s razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudija", piše u članu 6 Ustava BiH.

Osim Blagojevića i Tadića, među prijavljenim kandidatima je i Radomir Lukić, profesor ustavnog prava Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je u dva navrata bio dekan Pravnog fakulteta i koji važi za ozbiljnog kandidata, međutim, problem predstavljaju upravo godine, jer je rođen 1956. godine i u slučaju imenovanja za tri godine morao bi u penziju.

Na konkurs za sudiju Ustavnog suda BiH prijavili su se i Ljubomir Kuravica, zatim Drago Ševa, koji je zaposlen u Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca, a među prijavljenima je i Ljubomir Ožegović, sekretar Ustavnog suda Republike Srpske, te Tiho Džakić iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, kao i Dijana Savić Božić, profesor ustavnog prava.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 20.02.2023.

Naslov: Redakcija