Zastava Srbije

U PRIPREMI PRAVILNIK O USLOVIMA NABAVKE I NAČINU KORIŠTENJA SLUŽBENIH SPECIJALIZIVANIH VOZILA MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA BIH I DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA BIH

24.02.2021.


Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih specijalizivanih vozila Ministarstva vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH je u proceduri usvajanja i omogućit će tim institucijama nabavku skupocjenih vozila.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 2014. godine, kad je usvojen Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, raspolagalo s dva automobila niže klase, tri automobila niže srednje klase, dva automobila srednje klase i jednim automobilom više srednje klase.

Razlika je u njihovim cijenama, pa tako niža klasa obuhvata vozila nabavne vrijednosti do 25 hiljada KM, niža srednja klasa vozila nabavne vrijednosti do 40 hiljada KM, srednja klasa vozila nabavne vrijednosti do 50 hiljada KM, a viša srednja klasa putnička vozila nabavne vrijednosti do 100 hiljada KM.

Sedam godina nakon što je usvojen jedinstven pravilnik za institucije na državnom nivou, po kojem su trenutno regulirani uslovi nabavke, Ministarstvo vanjskih poslova usvaja novi pravilnik kojim će se omogućiti isključivo nabavka šest automobila više srednje klase vrijednosti do 100 hiljada KM.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH su ukazali da trenutno, u skladu sa odredbama prijedloga Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih specijalizivanih vozila MVP-a BiH i DKP-a BiH, raspolažu sa šest službenih vozila i osam specijalizovanih vozila.

"Istim prijedlogom, broj službenih specijalizovanih vozila za potrebe DKP BiH je 115, a diplomatsko-konzularna predstavništva BiH trenutno raspolažu sa 92 službena specijalizovana vozila", ukazao je Nebojša Regoje iz Kancelarije za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Prema prijedlogu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih specijalizivanih vozila MVP-a i DKP-a, koji je nedavno upućen u proceduru, broj službenih specijalizovanih vozila u DKP BiH mreži je 115, od čega je 56 vozila srednje klase i 55 niže srednje klase.

"DKP BiH raspolažu sa četiri specijalizovana vozila više srednje klase za doček delegacija, i to jedno vozilo Ambasade BiH u Beču, jedno vozilo Stalne misije BiH pri EU u Briselu, jedno vozilo Ambasade BiH u Londonu i jedno vozilo Stalne misije BiH pri VE u Strazburu", navodi se u prijedlogu.

Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH iz marta 2014. i Odluka o načinu korištenja službenih vozila MVP, disciplinskoj odgovornosti i odgovornsti za nastalu štetu na službenim vozilima iz januara 2015. uređuju trenutno uslove i način korištenja vozila MVP-a.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je posljednji automobil, čija je nabavna vrijednost bila 51.273 KM bez PDV-a, kupilo za vrijeme mandata Igora Crnadka, u junu 2018. godine. Ugovor je sklopljen s kompanijom "M.R.M." export-import d.o.o. iz Ljubuškog.

Dvije godine prije toga, tačnije 2. novembra 2016. godine, nabavljena su za potrebe tog ministarstva tri automobila po nabavnoj cijeni od 129.079 KM bez PDV-a od Porschea BH iz Sarajeva, što znači da nije bila riječ o vozilima više srednje klase.

MVP će na čelu s ministricom Biserom Turković, ukoliko bude usvojen novi pravilnik, moći nabavljati isključivo vozila više srednje klase čija je nabavna vrijednost do 100 hiljada KM, što će se odnositi na šest putničkih vozila i dva teretna.

U prijedlogu pravilnika se navodi da se putnička vozila koriste za prevoz delegacija u Bosni i Hercegovini i svijetu, te da se teretna vozila koriste za prevoz diplomatske pošte, prevoz arhiva DKP, prevoz informatičke opreme i materijala...

Nebojša Regoje iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdio je za Klix.ba da je u proceduru upućen novi prijedlog i da su trenutno konsultacije u toku.

"MVP je pribavio mišljenja svih nadležnih institucija na prijedlog Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih specijalizivanih vozila MVP i DKP. U toku su konsultacije, nakon čega će prijedlog pomenutog Pravilnika biti upućen Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje", istakli su iz MVP-a.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.02.2021.

Naslov: Redakcija