Zastava Srbije

SVE IZVJESNIJE POSKUPLJENJE STRUJE U BIH

23.12.2022.


Svi građani Bosne i Hercegovine iduće godine izvjesno će se naći na udaru poskupljenja cijena električne energije. Koliko će one iznositi trenutno je djelimično poznato, jer su u Republici Srpskoj i Brčko distriktu konkretniji u odnosu na Federaciju BiH.

U prvom kvartalu 2023. godine izvjesno će doći do poskupljenja cijena električne energije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prvi koji će se susresti sa uvećanim računima su građani Republike Srpske, a samim tim i Brčkog, s obzirom na to da distrikt električnu energiju nabavlja od Elekroprivrede RS.

Naime, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da će cijena električne energije u privredi u ovom entitetu biti promijenjena sa dosadašnjih 53 na 65 eura po megavat satu.

"Kada je riječ o domaćinstvima, prema procjeni koju smo dobili od Elektroprivrede RS i Regulatorne komisije za energetiku koja utvrđuje tarifu za javno snabdijevanje, procjenjujemo da vrijednost januarskog računa neće biti uvećana za energiju, već za troškove mrežarine, čiji će rast biti znatno manji nego što se očekuje", ukazao je Đokić.

On je istaknuo da je resorno ministarstvo dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Regulatorne komisije za energetiku o uspostavljanju blok tarife, pojašnjavajući da će veću cijenu električne energije plaćati onaj ko mjesečno potroši više od 1.500 kilovata.

Kada je riječ o Brčkom, nadležni u distriktu očekuju da će računi građana biti višestruko uvećani nego ranijih godina.

"Struja će poskupjeti, ali još uvijek decidno ne znamo za koliko. Računamo da će to iznositi okvirno 20 posto. Potrebno je da se zna da je električna energija 40 posto skuplja od one koju mi sada imamo", ovo je tokom sjednice Skupštine Brčko distrikta javno za govornicom kazao zamjenik direktora Javnog preduzeća Komunalno Brčko Dragan Jelisić.

Kada i koliko poskupljenje struje će zadesiti građane Federacije Bosne i Hercegovine za sada nije poznato međutim, evidentno je da će do njega doći, shodno najavama iz Federalnog ministarstva energije i rudarstva. Odgovore na pitanje smo pokušali potražiti o resornog federalnog ministra Nermina Džindića i direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, međutim, oni nisu odgovorili na naše upite za izjavu.

No, ono što je poznato je da u Federaciji BiH računi građanima neće biti izmijenjeni u naredna dva mjeseca. Naime, kako su za Klix.ba kazali iz Regulatorne komisija za energiju u FBiH (FERK), ova institucija do ovog trenutka nije primila prijedlog korigovanih cijena usluge javnog snabdjevača po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge niti od jednog javnog snabdjevača u FBiH.

"Javni snabdjevač predlaže cijene usluge po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, u skladu sa Metodologijom. Cijene moraju biti predložene FERK-u najkasnije 60 dana prije planirane primjene istih. FERK potom daje saglasnost na predložene cijene", pojasnili su nam iz FERK-a.

U slučaju da cijene koje je predložio javni snabdjevač nisu utvrđene u skladu sa Metodologijom, FERK neće dati saglasnost na predložene cijene.

"U tom slučaju FERK utvrđuje cijene usluge javnog snabdjevača. Nakon dobivanja saglasnosti na predložene cijene usluge javnog snabdjevača, odnosno nakon što FERK utvrdi cijene usluge javnog snabdjevača, javni snabdjevač ih je obavezan objaviti na svojoj internet stranici i oglasnoj tabli", nastavili su dalje obrazloženje iz FERK-a.

Poštujući princip transparentnosti u svom radu, iz FERK-a su na kraju zaključili da će obavijestiti javnost o pristiglim zahtjevima ukoliko i kada do njih dođe.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.12.2022.

Naslov: Redakcija