Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK: Propisano je da se porez na dohodak ne plaća na iznos doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje

23.12.2019.


Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak ("Sl. glasnik RS", br. 105/2019), koji je na snazi od 18. decembra 2019. godine, propisano je da se porez na dohodak ne plaća na iznos uplaćenog penzijskog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje.

Iz Poreske uprave RS navode da su te novine u skladu sa zakonom kojim se uređuju dobrovoljni penzijski fondovi i penzijski planovi u Srpskoj, te da je pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak po istom osnovu ukinuto.

- Pozivamo poreske obveznike koji su imali pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak po ovom osnovu, da nam podnesu izmijenjeni Zahtjev za izdavanje poreske kartice - Obrazac 1001 za 2020. godinu. Ako to ne urade u roku, po službenoj dužnosti, ćemo izvršiti izmjenu podataka u poreskoj kartici - rekli su u Poreskoj upravi RS.

Podsjećaju i obveznike kojima je izdata poreska kartica, a kod kojih je došlo do promjene obima prava na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak u odnosu na 2019. godinu da mogu najkasnije do 31. decembra podnijeti Zahtjev za izdavanje nove kartice.

- Zahtjev se popunjava na osnovu otplatnog plana stambenog kredita za 2020. godinu, dokumentacije o izdržavanim članovima, polise o životnom osiguranju, te dokumenta iz kojeg je vidljiv iznos premije životnog osiguranja - naglasili su u Poreskoj upravi RS.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske,19.12.2019.

Naslov: Redakcija