Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija

23.11.2020.


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održavala 18. i 19. novembra 2020. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su:

  • Radenko Janković, na poziciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske;
  • Sanja Tadić-Stojisavljević, na poziciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske;
  • Goran Stupar, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Tužioci Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske stupiti će na dužnost 1.1.2021. godine, dok će tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu stupiti na dužnost 1.12.2020. godine.

Tokom sjednice izabran je Zoran Bulatović za vršioca dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci, do izbora glavnog tužioca ovog tužilaštva.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće, 19.11.2020.

Naslov: Redakcija