Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojeni zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi

23.11.2017.


Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Odbijen Vladin prijedlog da Zakon o PIO ide u hitnu proceduru.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je vanrednu sjednicu na kojoj je usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, kojima se uvode dvije nove takse.

To je taksa za rješenje o prijemu državljanstva za osobe koja imaju status izbjeglice, a koja iznosi 100 KM.

Druga je taksa za posebnu saglasnost za obavljanje poslova fizičke zaštite novčanih riznica, praćenje, osiguranje prijevoza novca i prijevoza novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti, poslove zaštite pravnih osoba u čijoj strukturi kapitala Federacija ima vlasnički udio, kao i pravnih osoba koje proizvode, rabe i skladište radioaktivne tvari, eksploziv, nuklearno gorivo i otpatke te za ljude i čovjekov okoliš druge opasne i štetne tvari, koja iznosi 30 KM.

Dodatno, ukida se plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreskih obaveza u iznosu od 15 KM.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja stupit će na snagu po objavi u Službenim novinama.

Taj akt je na vanrednoj sjednici jednoglasno odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, a 9. novembra i Dom naroda, čime su se stekli uslovi za objavu.

Zakon propisuje tzv. pretpostavljeni pristanak donora za presađivanje njegovih organa i tkiva nakon smrti radi medicinskog liječenja druge osobe, što u praksi može značiti i radi hitnog spašavanja nečijeg života.

Pretpostavljeni pristanak, na osnovu ovog zakona, podrazumijeva da se umrla osoba nije za života pismenom izjavom usprotivila darivanju njenih organa po smrti.

I pored tog, pretpostavljenog pristanka potencijalnog donora, Zakon je propisao da saglasnost za transplantaciju njegovih organa nakon smrti, medicinarima daje i najuža porodica, prvenstveno bračni ili vanbračni drug ako ga je donor imao, ako nije, pristanak daju roditelji, a ako nije imao ni njih u trenutku svoje smrti, saglasnost daju djeca. U slučaju da donor nije imao ni djece, pristanak daju braća ili sestre.

Iz Federalne vlade koja je predlagač Zakona, odnosno Ministarstva zdravstva, pojasnili su da su rješenja u zakonu koja se odnose na pretpostavljeni pristanak i volju porodice bazirana najviše na temelju centralne javne rasprave, provedene dok je tekst bio u nacrtu, maja ove godine, u kojoj su učestvovali članovi Udruženja dijaliznih pacijenata, ljekari, članovi Vlade, Parlamenta i svi drugi relevantni faktori.

Novi zakon propisuje i da punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje može za života pismeno izjaviti da ne želi darivati organe nakon smrti. Predviđena je i uspostava registra takvih osoba, koji će biti uspostavljen u relevantnoj instituciji. Izjava o nedarivanju organa može se za života promijeniti u svakom trenutku, propisano je također.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 21.11.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772