Zastava Srbije

POOŠTRENE EPIDEMIOLOŠKE MJERE U DJELOVIMA BIH

23.10.2020.


Krizni štab Kantona Sarajevo je donio nove mjere koje se odnose na škole, ugostiteljske objekte i tržne centre.

Prije nekoliko dana na snagu je stupila odredba prema kojoj na otvorenom prostoru može biti maksimalno 60 osoba, a na zatvorenom 30 osoba.

"Navedena zabrana se odnosi i na dženaze, sahrane, sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva", obrazložili su.

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su naložili da se nastavi odvijanje nastave uz primjenu kombinovanih modela nastave u osnovnim školama, dok se iz istog izuzimaju srednje škole koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom od 23. do 31. oktobra. Pohađanje predškolske nastave će ostati nepromijenjeno.

Ukazali su i na pravila rada ugostiteljskih objekata.

"Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe, bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom", objasnili su.

Napomenuli su da u ugostiteljskom objektu u svakom trenutku ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe.

Naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

"Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele", ukazali su iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Potcrtali su da sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge.

Naredbe stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 22. do 31. oktobra ove godine.

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske kantona (HNK), u cilju daljnjeg praćenja situacije i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom donio je u srijedu novu naredbu prema kojoj se reducira broj osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru.

U skladu sa naredbom na otvorenom smije biti najviše do 50 ljudi, a u zatvorenome najviše do 25 ljudi s tim da se sva okupljanja moraju odvijati u prostoru koji omogućuje distancu od najmanje 2 metra. Izuzetak od te naredbe imaju održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine HNK-a, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Također, u naredbi se ističe kako je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom ukoliko se ne može držati preporučena distance od 2 metra između osoba. Također, obvezno je nositi maske za lice u školama za sve učenike od 5. razreda nadalje.

Krizni štab zbranio je sve izvannastavne aktivnosti na teritoriju HNK-a.

Zadužuju se inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u HNK-u odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja zapovjedi i sprječavanja širenja covid-19.

Pored toga, mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave obvezne su formirati i inspekcijske timove koje čine dva inspektora koji će uz asistenciju policijskih službenika vršiti kontrolu provedbe naloženih mjera i izricati sankcije sukladno važećim propisima.

Obvezuje se Zavod za javno zdravstvo HNK-a da kontinuirano prati epidemiološku situaciju u HNK-u te u skladu s tim predlaže daljnje mjere u cilju sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, priopćio je je Krizni štab.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.10.2020.

Naslov: Redakcija