Zastava Srbije

PRAVILNICI O PRAĆENJU, VREDNOVANJU I OCJENJIVANJU UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA I O NEOPRAVDANOM IZOSTAJANJU S NASTAVE U KS: Vijeće roditelja traži da se poboljša nastavni proces i izmijene pravilnici

23.10.2020.


Upravni odbor Vijeća roditelja Kantona Sarajevo traži od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS da provede anketu o tehničkoj opremljenosti učenika, kao i plan tog ministarstva o načinima poboljšanja održavanja online nastave u odnosu na dosadašnje rezultate.

Podsjećaju da Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 24/2018 i 13/2020) za vrijeme redovne nastave nije primjenjiv u okolnostima epidemiološke situacije, te zahtijevaju da se u odnosu na skraćenu nastavu donesu jasne upute o smanjivanju broja ocjena po predmetima.

Vijeće roditelja ističe da je potrebno staviti van snage i Pravilnik o neopravdanom izostajanju s nastave ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 2/2020 i 24/2020), jer ga je nemoguće provoditi te naglašavaju da je hitno potrebno povećati broj asistenata u nastavi u skladu s potrebama škola.

Između ostalog, u dopisu koji su poslali Ministarstvu, zahtijevaju usvajanje hitnih mjera kojima će se problemi s prijevozom umanjiti ili potpuno ukloniti.


IZVOR: Vebsajt Klix, 21.10.2020.

Naslov: Redakcija