Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI NA RADU: U RS u 40 odsto kontrola utvrđene nepravilnosti

23.10.2020.


Odnos poslodavaca prema životima i zdravlju njihovih radnika ilustruje podatak da su utvrđene nepravilnosti u 40 odsto kontrola, koje je u RS u proteklih devet mjeseci izvršila republička inspekcija u oblasti zaštite na radu.

U tom periodu, kako je potvrđeno iz Inspektorata Srpske, poginulo je sedam, a teško su povrijeđene desetine radnika.

"Republička inspekcija rada je za devet mjeseci 2020. godine u oblasti zaštite na radu izvršila 1.053 kontrole, od čega su u 419 slučajeva utvrđene nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih propusta subjektima je izrečeno 338 upravnih mjera, dok su zbog počinjenih prekršaja izdati prekršajni nalozi u vrijednosti od 129.450 KM", kažu iz Inspektorata Srpske.

Kako dodaju, u istom periodu nadležnom sudu je podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Kada je riječ o stanju u oblasti zaštite na radu, kontrole su pokazale da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, te na propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu", ističu iz Inspektorata Srpske.

Od januara do septembra u Srpskoj se dogodilo sedam povreda na radu sa smrtnim ishodom, od čega po jedna u rudarstvu i elektroprivredi, dvije u građevinarstvu i tri u šumarskoj i drvnoj industriji.

Zabilježene su i 52 teže povreda na radu: u elektroprivredi, građevinarstvu, šumarskoj i drvnoj industriji, te u ostalim djelatnostima.

"Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda te šumarstvo i drvna industrija, u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu", kažu iz Inspektorata RS.

Sindikalci i predstavnici poslovne zajednice slažu se u osudi poslodavaca koji ne čuvaju svoje radnike.

"Procenat o utvrđenim nepravilnostima govori o tome koliko poslodavci poštuju Zakon o zaštiti na radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2008 i 13/2010), odnosno ljudski život. Ako sam poslodavac ne cijeni svog radnika i njegov život, ne znam o čemu možemo dalje pričati", rekla je Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske, kaže da je ljudski život najvredniji.

"Činjenica je da postoji masa stvari koje se ne poštuju. Mislim da kontrole treba da budu češće i rigoroznije. Poslodavci koji ne poštuju zakon nemaju moju podršku", rekao je Albijanić.

U prošloj godini u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se devet smrtnih povreda na radu u Srpskoj. Istovremeno, u oblasti nadzora tehničke inspekcije u sektoru rudarstva dogodile su se dvije povrede sa smrtnim ishodom. Lani je u Srpskoj zabilježena i 91 teža povreda na radu.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Dragan Sladojević, 20.10.2020.

Naslov: Redakcija