Zastava Srbije

VLADA KS: Utvrđen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo

23.10.2020.


Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, tzv. korona-zakona, te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku.

Ovim zakonom se, između ostalog, propisuju uslovi i način pomoći privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo pogođenim koronavirusom.

"Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za juni i juli 2020. godine u djelatnostima kojima je rad znatno otežan, zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa", saopćeno je iz Vlade KS.

Također je, kako navode, određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja.

"Dopunama se utvrđuje i da će Vlada u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom", navodi se u saopćenju.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je, uime predlagača ovog materijala, izjavio da su za provođenje predloženih dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo obezbijeđena finansijska sredstva u Budžetu KS za 2020. godinu.


IZVOR: Vebsajt Klix, 22.10.2020.

Naslov: Redakcija