Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA: Prema prijedlogu Upravnog odbora UIO, akcize na naftu i naftne derivate, biogorivo i biotečnost bile bi povećane za 15 feninga po litru, a putarina od 25 feninga u cijelom iznosu bila bi namjenska naknada za puteve i autoputeve

23.10.2017.


 Različiti stavovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prijedloga iz FBiH

Prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o povećanju akciza podrazumijeva blagi rast prihoda za budžete i značajno uvećanje namjenskog prihoda od putarina, dok prijedlog iz FBiH uskraćuje novac u budžetima i zahtijeva redefinisanje raspodjele indirektnih poreza u entitetima, zbog čega bi mogao da dovede do narušavanja kompletnog finansijskog sistema.

Pokazala je to analiza Upravnog odbora UIO, u kojoj su prikazani načini raspodjele novca kada bi bile usvojene izmjene Zakona o akcizama koje je predložilo to tijelo i one iza kojih stoji ekspert u Upravnom odboru iz FBiH Muhamed Kozadra. Kozadra je u UIO imenovan prije dvije godine na prijedlog premijera FBiH Fadila Novalića. Kozadra i ekspert Savjeta ministara u Upravnom odboru UIO Ismet Suljendić glasali su na sjednici 4. oktobra protiv prijedloga UIO. Upravni odbor je ipak usvojio predložene izmjene zakona koje predviđaju uvođenje namjenskih akciza za izgradnju autoputeva i puteva. Iako su prije petnaestak dana upućene u Savjet ministara BiH, još nisu razmatrane, jer ih predsjedavajući Denis Zvizdić nije uvrstio na dnevni red.

Prema prijedlogu Upravnog odbora UIO, akcize na naftu i naftne derivate, biogorivo i biotečnost bile bi povećane za 15 feninga po litru, a putarina od 25 feninga u cijelom iznosu bila bi namjenska naknada za puteve i autoputeve.

- Na bazi podataka iz 2016. godine ukupni iznos akciza na naftne derivate porastao bi za oko 25 miliona KM, jer se za 15 feninga povećava akciza na lož-ulje na koje se ne plaća putarina. Pored toga, namjenska sredstva od putarina bila bi oko 365 miliona, što je više za oko 220 miliona KM. Predložene izmjene Zakona o akcizama ne bi dovele do umanjenja sredstava u budžetima entiteta, kantona i Brčko distrikta - navedeno je u analizi.

Prema Kozadrinom prijedlogu, akcize na naftu i naftne derivate ostale bi na istom nivou, ali bi putarina bila povećana za 15 feninga. Putarina bi u tom slučaju iznosila 40 feninga i namjenski bi po 20 feninga išlo za puteve i autoputeve.

- To bi na bazi prikupljenih podataka u 2016. godini značilo da bi od akcize bilo prikupljeno svega 500,84 miliona, a od putarine 584,85 miliona KM - istaknuto je u analizi.

Prema važećem zakonu, od namjenski uprihodovanih 146,21 miliona KM od putarine u FBiH ide oko 86 miliona, u RS oko 57 miliona, a Brčko distrikt 2,9 miliona KM. Prema prijedlogu Upravnog odbora UIO, FBiH bi dobila 234,89 miliona, RS 117,66 miliona, a Brčko 12,9 miliona KM. Prema prijedlogu Kozadre, FBiH bi dobila 375,82 miliona, RS 188,26 miliona i Brčko 20,76 miliona KM.

- Model koji predlaže Kozadra značajno umanjuje sredstva za budžete, a povećava namjenski prihod od putarine. Budući da postojeći entitetski zakoni direkcije za puteve tretiraju budžetskim korisnikom i dodjeljuju im određeni procenat prihoda, očigledno je da bi usvajanje Kozadrinog prijedloga zahtijevalo redefinisanje raspodjele indirektnih poreza u entitetima. Bilo bi potrebno isključiti direkcije za puteve iz raspodjele i prebaciti ih na namjenske račune, inače bi moglo doći do narušavanja kompletnog finansijskog sistema. Bilo bi potrebno istovremeno usvojiti izmjene entitetskih zakona, što je prilično kompleksan zahvat s obzirom na način usvajanja propisa na tri nivoa vlasti, a pogotovo u svjetlu ukupne političke situacije i odnosa u parlamentima - naglašeno je u analizi.

Navedeno je da uz prijedlog izmjena Zakona o akcizama, Kozadra nije dostavio prijedloge izmjena pratećih Zakona o jedinstvenom računu i Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja. Kozadra uz prijedlog nije dostavio ni prijedlog odluke o raspodjeli namjenske putarine tako da je prijedlog i u tom smislu ostao nedorečen.

Izmjene Zakona o akcizama već dva puta su odbijene u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, dok su u Domu naroda usvojene. Izmjene tog zakona uslov su da BiH dobije stotine miliona KM iz EU za investicije u infrastrukturu i za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom vrijednim više od milijardu evra. Zvizdić je prije samo nekoliko mjeseci glasao za identičan prijedlog izmjena zakona, a sada mu se protivi i poziva Upravni odbor UIO da ponudi inovirani tekst. U Ministarstvu finansija RS su istakli da je činjenica da Zvizdić nije na dnevni red sjednice Savjeta ministara uvrstio tačke koje je prethodno utvrdio Upravni odbor UIO dokaz još jednog u nizu pokušaja izbjegavanja odgovornosti.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Svjetlana Šurlan, 21.10.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772