Zastava Srbije

FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU: Inflacija u augustu 17,4 posto

23.09.2022.


Federalni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke vezno za kretanje cijena roba i usluga u Federaciji BiH. Potrošačke cijene u augustu 2022. godine u prosjeku su rasle za 0,1 posto u odnosu na juli.

Godišnja inflacija u Federaciji BiH u odnosu na august prošle godine iznosila je 17,4 posto. U julu je godišnji nivo inflacije iznosio rekordnih 17,6 posto.

Posmatrano po odjeljcima Klasifikacije lične/osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,9 posto, Restorani i hoteli za 1,3 posto, Hrana i bezalkoholna pića za 1,1 posto, Rekreacija i kultura za 1,0 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,9 posto, Ostala dobra i usluge za 0,4 posto, Obrazovanje za 0,2 posto i Zdravstvo za 0,1 posto.

Cijene su pale u odjeljcima: Prijevoz za 3,8 posto i Odjeća i obuća za 2,0 posto. U ostalim odjeljcima cijene se nisu mijenjale.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 20.09.2022.

Naslov: Redakcija