Zastava Srbije

PRAVILNIK O SPROVOĐENjU IZBORA U BIH: Svaki glasački listić biće pečatiran i potpisan od strane člana biračkog odbora

23.09.2022.


S ciljem onemogućavanja izbornih prevara na predstojećim opštim izborima, svaki glasački listić biće pečatiran i potpisan od strane člana biračkog odbora, što će na određen način usporiti birački proces, jer će za samo jednog birača član biračkog odbora morati pečatirati i potpisati četiri glasačka listića.

"Kada birač bude identifikovan i potpiše se u izvod iz Centralnog biračkog spiska, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića, na svaki glasački listić, na prednjoj stranici ispod teksta "Uputstvo za glasanje" u donjem lijevom uglu stavlja otisak pečata biračkog mjesta, potpisuje se pored pečata, zatim mu izdaje glasački listić i odmah ga upućuje prema jednoj od slobodnih glasačkih kabina kako bi popunio glasačke listiće", navodi se u Pravilniku o sprovođenju izbora u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik RS", br. 50/2022).

Za potrebe pečatiranja glasačkih listića Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine već je nabavila 6.000 pečata koje će zadužiti svako biračko mjesto u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, a osnovni cilj je da se na taj način smanje izborne prevare, posebno "glasanje" nakon zatvaranja biračkih mjesta, što je bio čest slučaj.

"Vjerujemo da će se usporiti birački proces, jer izgubiće se jedan dio vremena. Kada dođe birač, mora se ovjeriti i potpisati svaki birački listić i trebaće vremena da se to uradi, ali ne bih tu stvarao veliki problem, jer je najbitnije da se spriječe izborne malverzacije", rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Takođe, na određen način, pečatiranje i potpisivanje svakog glasačkog listića djelimično će spriječiti i tzv. bugarski voz. Taj "bugarski voz" sprovodio se na način da neka politička partija ili pojedinac dođu do praznog glasačkog listića i na njemu glasaju za određenog kandidata, nakon čega taj popunjen listić daje biraču koji odlazi na biračko mjesto, uzima prazan glasački listić i stavlja ga u džep, a popunjen listić stavlja u glasačku kutiju, poslije čega taj prazan listić iznosi sa biračkog mjesta i daje ga, uglavnom onome ko mu je popunio glasački listić koji je već ubacio u glasačku kutiju.

"Bugarski voz više će spriječiti to što je sada glasač okrenut leđima prema biračkom odboru i članovi biračkog odbora mogu da vide da li listić stavlja u džep, da li slika mobilnim telefonom itd.", naglasio je Šehić.

Dijana Savić Božić, predsjednica Gradske izborne komisije u Bijeljini, kaže da će, kao i svaka novina, pečatiranje i potpisivanje biračkih listića usporiti postupak, ali da neće doći do većih problema ili značajnijeg usporavanja.

"Ne očekujem velika usporavanja. Kada birač dođe na biračko mjesto, dok ga prozovu, pronađu na spisku, identifikuju, dok se birač potpiše u tom vremenu, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkog listića može pečatirati i potpisati biračke listiće", rekla je Savić Božićeva.

Ona naglašava da je svaka novina koja ide u smjeru smanjenja manipulacija na biračkom mjestu dobra pa tako i ova te da u tom smislu podržava i pravilo da se svaki birački listić pečatira i potpiše.

 

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 21.09.2022.

Naslov: Redakcija