Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VISOKO SUDSKO I TUŽITELJSKO VIJEĆE BIH: Na konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH dosad se prijavilo sedam kandidata


  • VISOKO SUDSKO I TUŽITELJSKO VIJEĆE BIH: Na konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH dosad se prijavilo sedam kandidata

Na konkurs za upražnjeno mjesto predsjednika Suda BiH do 21 septemba 2016. godine pristigle su prijave sedam kandidata, a šestoro su sudije tog suda.

Prijavili su se Mira Smajlović, Ljiljana Lalović, Izo Tankić, Branko Perić, Dragomir Vukoje i Tihomir Lukeš. Prijavu je poslala i glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić. Kako stvari sada stoje najviše šansi za imenovanje ima Smajlovićeva, a najmanje šansi da bude izabran ima Perić iako ima sve reference.

U Tužilaštvu BiH tvrde da se glavni tužilac Goran Salihović, koji je važio za favorita za ovu funkciju, nije prijavio na konkurs.

- Zbog započetih poslova i ozbiljne situacije u državi smatra potrebnijim da završi započete obaveze u Tužilaštvu BiH - rekao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

U VSTS-u kažu da je moguće da u narednim danima pristigne još prijava putem pošte i napominju da Kreso mandat ističe 26. januara 2017. i da očekuju da će konkursna procedura biti sprovedena do tada. Kreso je na poziciji predsjednika Suda BiH gotovo 12 godina u dva mandata.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Ž. D., 22.09.2016 .