Zastava Srbije

EUROSTAT: Bruto domaći proizvod BiH po stanovniku 65 posto ispod prosjeka EU

23.08.2023.


Bruto domaći proizvod (BDP) BiH po stanovniku je prošle godine iznosio 65 posto ispod prosjeka EU, a stvarna individualna potrošnja bila je 58 posto ispod prosjeka Evropske nije, podaci su Eurostat-a.

BDP Crne Gore po stanovniku u 2022. godini iznosio je 50 posto ispod prosjeka EU, Srbije 56 posto, Sjeverne Makedonije 58 posto, a Albanije 66 posto ispod prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Luksemburg je lani imao daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je dva i po puta iznad prosjeka EU, Irska je na drugom mjestu među državama članicama EU sa 133 posto iznad prosjeka, a slijede Danska, Nizozemska, Austrija, Švedska i Belgija, svaka sa BDP-om po stanovniku 20 posto iznad prosjeka.

Zemlje Efte - Norveška, Švajcarska i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 112 posto, odnosno 54 posto i 28 posto iznad prosjeka EU, a Njemačka, Finska, Malta i Francuska su ostale članice Unije sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka.

Italija, Slovenija, Kipar i Češka imale su u 2022. godini BDP po stanovniku manji od 10 posto ispod prosjeka EU, a Litvanija, Estonija, Španija i Poljska između 10 i 20 posto ispod prosjeka.

BDP po stanovniku Mađarske, Portugalija, Rumunije, Latvije i Hrvatske bio je 30 posto ispod prosjeka, zemlja kandidat Turska, zatim Slovačka i Grčka imale su BDP po stanovniku 40 posto ispod prosjeka, a Bugarska 41 posto ispod prosjeka EU.

Luksemburg je imao najviši nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, sa 38 posto iznad prosjeka EU, slijede zemlje Efte - Norveška i Island, svaka sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku 20 posto iznad prosjeka, dok su zemlje kandidti bile između 20 i 60 posto ispod prosjeka Unije.

Osim 27 zemalja članica EU, u analizu su uključene i tri zemlje članice Efte - Island, Norveška i Švajcarska, te zemlje kandidati za članstvo u EU - Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 21.08.2023.

Naslov: Redakcija