Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

USKORO UREDBA O ZABRANI IZVOZA TRUPACA

23.08.2017.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je danas u Gradišci da će na jednoj od narednih sjednica Vlade biti razmatran prijedlog uredbe o zabrani izvoza trupaca, koja je već pripremljena.

 

 

 

Stevo Mirjanić - Foto: RTRS

Stevo MirjanićFoto: RTRS

           

Mirjanić je nakon razgovora sa drvoprerađivačima rekao da je Šumsko gazdinstvo Gradiška za sedam mjeseci obezbijedilo više od 60 odsto sirovine za preduzeća koje snabdijeva i da će do kraja godine biti realizovani svi potpisani ugovori.

 

On je rekao da je današnji razgovor organizovan jer Šumsko gazdinstvo Gradiška predstavlja jedno od većih i snabdijeva više od 30 različitih poslodavaca.

 

- Htjeli smo danas da vidimo sa direktorima tih preduzeća i Јavnim preduzećem Šume, kako se realizuju ugovori o snabdijevanjeu sirovinom. Mogu reći da je stanje zadovoljavajuće jer je za sedam mjeseci snabdjevenost svih prerađivačkih kapaciteta ovog područja veća od 60 odsto - naveo je Malešević.

 

On je istakao da je u stvari riječ o realizaciji zaključaka Vlade Republike Srpske, gdje su sve strukture unutar Јavnog preduzeća Šume obavezane da do kraja godine dostave sve ugovorene količine drvoprerađivačima u Srpskoj.

 

- S druge strane, obaveza svih u ovom javnom preduzeću i drvoprerađivača, jeste da se pripreme za ugovaranje za narednu godinu, i da krajem novembra i početkom decembra bude ostvarena faza ugovaranja količina za 2018. godinu - naglasio je Mirjanić.

 

On je pojasnio da će na ovaj način biti uspostavljen stalan sistem koji će omogućiti sigurnost drvoprerađivačima, jer će "dobiti sve potrebne količine sirovine za preradu, za finale i izvoz".

 

- To će značiti i veliku stvar za poslovanje Јavnog preduzeća Šume koje će imati poznate uslove kada je riječ o svojim kupcima sirovina i kada je riječ o svom razvoju - kaže Mirjanić.

 

Što se tiče nivelacije cijena, Mirjanić kaže da će to biti učinjeno do kraja godine, imajući u vidu da je neophodan sistem koji će "odražavati respekt" prema okruženju unutar i van BiH i omogućiti domaćim šumskim gazdinstvima ekonomski drugačiji rezon kada je riječ o privređivanju.

 

- Nije dobro ako društvo, institucije države učestvuju u smanjenju uslova privređivanja, a pogotovu snižavanju položaja, u ovom slučaju, šumarstva u primarnoj raspodjeli. Tržište treba da bude osnovni sudija, a to znači da ćemo, nadam se, uspjeti da nivelišemo cijene do onog nivoa koji će odgovorati i drvoprerađivačima i šumarima sa stanovišta stvaranja dohotka i profitabilnog poslovanja - rekao je Mirjanić.

 

Odgovarajući na pitanje kako riješiti problem prodaje trupaca na nelegalan način, Mirjanić kaže da se to već pokušava vrlo čestim kontrolama.

 

- Imamo ekipe sastavljene od predstavnika Šuma Republike Srpske, resornog ministarstva, inspekcije i MUP-a, koje vrše kontrole. U cijelosti ćemo riješiti ovaj problem ukoliko do kraja godine započnemo, a sljedeće završimo informacioni sistem - rekao je Mirjanić.

 

On kaže da su ovaj projekat obezbijeđena sredstva i da informacioni sistem mora biti u funkciji do sljedeće godine.

 

- Ovakvim jednim sistemom kontrole sječe i kretanja svih drvnih sortimenata potpuno biti eliminisana bojazan od različitih mahinacija, preprodaja, krađa i drugog - rekao je Mirjanić.

 

Direktor Šumskog gazdinstva Gradiška Milan Sredojević izjavio je da će ovo gazdinstvo ispuniti sve ugovorene obaveze prema kupcima.

 

On kaže da je ovo gazdinstvo, koje pokriva podučje Srpca, Prnjavora i Gradiške, najveće po etatu u Šumama Republike Srpske, ali da ima lošu sortimentnu strukturu od 50.000 trupaca i 100.000 ogrevnog drveta.

 

- Moramo da radimo domaćinski da bi napravili pozitivnu računicu - rekao je Sredojević i dodao da etat ovog gazdinstva iznosi 150.000 metara kubnih.

 

On kaže da Šumsko gazdinstvo Gradiška poštuje sugestije Vlade i resornog ministarstva da velika količina sortimenata ostane kod lokalnih prerađivača.

 

Kada je riječ o Toplani Gradiška, Sredojević je naveo da je cijena drvnih sortimenata Šumskog gazdinstva Gradiška previsoka za Toplanu.

 

- Zbog loše sortimentne strukture, imamo pravo da povećamo cijenu, odnosno tražimo od uprave preduzeća da poveća cijene jefitinijih drvnih sortimenata - rekao je Sredojević i dodao da je gazdinstvo zainteresovano i da obezbjeđuje sortimentima i banjalučku Toplanu.

 

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača Darko Partalo rekao je da je saradnja sa Šumskim gazdinstvom Gradiška dobra već dugi niz godina i da je to jedno od najuređenijih gazdinstava u Republici Srpskoj.

 

- Ukupno, saradnja sa Šumama Srpske se popravlja. Uvođenjem kriterijuma mnogo stvari je jasnije, raspodjela je korektnija, a potrebne su još blage korekcije kriterijuma koje ćemo narednih mjeseci izvršiti zajedno sa ministrom i zamjenikom koji su veoma posvećeni tom zadatku - rekao je Partalo, koji je i direktor preduzeća Drvoprodeks.

 

On smatra da će raspodjela biti još pravednija i korektnija i da će snabdijevanje drvoprerađivača u idućoj godini biti još bolje nego do sada.

 

Kada je riječ o problemu preprodaje trupaca, Patalo kaže da su dio trupaca do sada dobijali kupci koji nisu imali pravo na to i oni su ih preprodavali djelimično u Federaciju BiH, a dio su izvozili.

 

- Već niz godina se borimo da se zabrani izvoz trupaca. Ako je Hrvatska, koja je član EU, mogla da već godinama drži zabranu izvoza trupaca, a u posljednjih dva mjeseca zabranila je izvoz sirove rezane građe i elemenata, onda bi to svakako morala uraditi i BiH ili bar Republika Srpska u okviru svojih mogućnosti - rekao je Partalo.

 

On je dodao da je problem šverca trupaca prisutan i vjerovatno će biti i dalje, ali da se mora boriti protiv njega, prije svega Šume Srpske raspodjelom, dogovorom, kontrolom i drugim sredstvima.


IZVOR: RTRS, 22.08.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772