Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O FONDU SOLIDARNOSTI ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENJE OBOLJENJA, STANJA I POVREDA DJECE U INOSTRANSTVU: Predlog da stalno bude otvoren humanitarni broj, putem kojeg bi se prikupljala sredstva u Fond

23.08.2017.


I.Sarajevo - Јavna rasprava o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za liječenje djece - Foto: SRNA

I.Sarajevo - Јavna rasprava o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za liječenje djeceFoto: SRNA

           

Ona je naglasila da bi, osim predviđena četiri načina prikupljanja sredstava u fond, jedan od načina trebalo da bude i stalni humanitarni broj, lako pamtljiv, koji bi svako mogao da 365 dana u godini i 24 časa dnevno pozove i da svoj doprinos.

 

Prema njenim riječima, svaki zakon izaziva neku skepsu i različite diskusije i vrlo često ima podijeljenu javnost, dok u vezi sa ovim nacrtom zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije bilo ni skepse, ni politikantstva, niti podijeljenih mišljenja.

 

- Ovaj zakon treba Republici Srpskoj i njenim građanama i sa ponosom mogu da kažem da je Narodna skupština prihvatila nacrt, ali da će učiniti sve da prihvati i prijedlog i da će ovaj zakon zaživiti u praksi prije isteka ove godine - istakla je ona.

 

Generalni sekretar Službe predsjednika Srpske Siniša Karan rekao je da Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa izdvajanje na dobrovoljnoj osnovi 0,25 odsto plate svakog zaposlenog u Republici Srpskoj.

 

Karan je nakon javne rasprave u Istočnom Sarajevu istakao da se i danas pokazalo da ovaj zakon tretira jednu vrlo važnu i posebnu materiju i da su svi građani, društvo i Republika Srpska pokazali i pokazuju svoj human odnos prema posebnoj populaciji koja bi trebalo da predstavlja našu budućnost.

 

Karan je istakao da je riječ o djeci koja imaju teška oboljenja, gdje zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i one zdravstvene ustanove sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima ugovore, ne mogu adekvatno da ih zbrinu.

 

- Na zakonski način želimo da riješimo ovo vrlo važno pitanje - rekao je on i ponovio da je riječ o fondu solidarnosti i da se na dobrovoljnoj osnovi i bazi humanitarnosti prikupe sredstva, počev od svakog zaposlenog građanina, pojedinca, svake institucije, organa ili preduzeća ili na bilo koji drugi način.

 

Prema njegovim riječima, na današnjoj javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu čuo se veliki broj dobrih primjedbi, sve s ciljem poboljšanja određenih rješenja, kako bi zakon dao potpuno precizne i jasne odgovore - na koju se to djecu odnosi i o kojim je teškim oboljenjima riječ.

 

Karan je naglasio da se ovim zakonom pokušava sačiniti evidencija svih zdravstvenih ustanova u svijetu koje se bave ovim posebnim slučajevima i obezbijedi transparentan uvid u prikupljanje i trošenje ovog novca.

 

Predstavnik opštine Foča Dragica Kulić istakla je da je i današnja javna rasprava pokazala da je zakon dobro napisan i da je dobro što je njime uređeno da se sva prikupljena sredstva troše isključivo za liječenje djece, a da Fond zdravstvenog osiguranja preuzima sve ostale poslove za fond solidarnosti jer će se na pravi način utrošiti prikupljena sredstva.

 

Narodna skupština Srpske usvojila je u julu Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu– prijedlog predsjednika Republike, kojim se uređuje osnivanje, status, djelatnost, organizacija fonda, izvori i način prikupljanja sredstava fonda, način raspodjele sredstava, te praćenje rada.


IZVOR: RTRS, 22.08.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772