Zastava Srbije

USVOJENA INFORMACIJA DIREKCIJE ZA EKONOMSKO PLANIRANJE O KRETANJU MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA ZA JANUAR - MART 2021. GODINE U BOSNI I HERCEGOVINI

23.07.2021.


Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - mart 2021. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3 postoi porast robnog izvoza od 16,6 postou odnosu na isti period prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, uprkos činjenici da je niska osnovica (bazni efekat) iz prethodne godine.

Međutim, za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban je oporavak domaće tražnje (potrošnje i investicija), uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7 postou odnosu na godinu ranije.

Bitnu determinantu ekonomskog oporavka u BiH predstavljat će i ekonomska kretanja u vanjskom okruženju koja još nisu na očekivanom nivou, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


IZVOR: Vebsajt Vijesti.ba, 22.7.2021.

Naslov: Redakcija