Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O SUDSKIM TAKSAMA U POSTUPKU PRED SUDOM BOSNE I HERCEGOVINE: Mijenja se vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse

23.07.2020.


Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine usaglašen sa Ustavom i pravnom sistemom BiH, te podržala principe predloženog zakona, saopšteno je iz parlamenta.

Savjet ministara utvrdio je 28. maja Prijedlog zakona, u cilju stvaranja uslova za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim licima koja nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u BiH.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 20.07.2020.

Naslov: Redakcija