Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI: Stvoriće se uslovi za razdvajanje sticanja statusa nezaposlenog lica od prava na zdravstveno osiguranje o trošku Republike Srpske. Predviđena je kategorizacija do sada nezaposlenih lica

23.07.2019.


Četvrta po redu javna rasprava o Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju održana je u Trebinju.

Javne rasprave u zajedničkoj organizaciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prethodno su održane u Banjaluci, Prijedoru i Istočnom Sarajevu, a 23. juli zakazana je javna rasprava u Bijeljini.

"Zbog izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju donose se i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju. Predviđenim izmjenama ovih zakona stvoriće se uslovi za razdvajanje sticanja statusa nezaposlenog lica od prava na zdravstveno osiguranje o trošku Republike", rekla je Blanka Gaćanović, sekretar Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovo je ključna izmjena omogućiće da Zavod za zapošljavanje Republike Srpske dobije precizne podatke o ponudi radne snage na tržištu rada Republike Srpske. Prema predloženim rješenjima, Zavod za zapošljavanje će se moći isključivo posvetiti radu sa nezaposlenim licima koja uistinu aktivno traže zaposlenje, a ne onima koji se, radi ostvarivanja drugih prava (prije svih zdravstvene zaštite), nalaze na evidencijama nezaposlenih i ne traže posao.

"Predviđena je kategorizacija do sada nezaposlenih lica, te će se utvrditi da li će oni ostvarivati prava na zdravstveno osiguranje posredstvom dosadašnjeg člana ili novog člana koji je dodat u Zakon o zdravstvenom osiguranju. Kategorizacija će biti urađena da ne bi došlo do situacije da lica koja su do sada imala status nezaposlenih lica ostanu bez prava na zdravstveno osiguranje", pojasnila je Gaćanović i dodala da ove izmjene stupaju na snagu od 01.01.2020. godine od kada će se nezaposlena lica za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje javljati direktno u Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, 19.07.2019.

Naslov: Redakcija